Αποφασίζει τελικά απαγόρευση μαζικών συναθροίσεων η βρετανική κυβέρνηση - Δεν κλείνουν τα σχολεία

Αποφασίζει τελικά απαγόρευση μαζικών συναθροίσεων η βρετανική κυβέρνηση - Δεν κλείνουν τα σχολεία

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει απαγορεύσεις μαζικών συναθροίσεων με σκοπό τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού με έκτακτη νομοθεσία που θα περάσει από το κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα.

Μέχρι στιγμής ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, επικαλούμενος τις συστάσεις των επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης, είχε αντισταθεί στις εκκλήσεις για πιο δραστικά μέτρα κατά της πανδημίας.

Μόλις την Πέμπτη ο κ. Τζόνσον ανακοίνωσε ως μόνο αναβαθμισμένο μέτρο ότι θα πρέπει να μένει σπίτι του όποιος έχει επίμονο βήχα ή πυρετό.

Παρόλα αυτά, οι διοργανώτριες αρχές του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Αγγλία αποφάσισαν να αναστείλουν κάθε δραστηριότητα έως τουλάχιστον τις αρχές Απριλίου, οι διοργανωτές του Μαραθωνίου του Λονδίνου ανέβαλαν τη φετινή διοργάνωση κατά έξι μήνες έως τον Οκτώβριο, η Εκλογική Επιτροπή ανέβαλε για ένα χρόνο τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου, οι οίκοι ευγηρίας απαγόρευσαν τις επισκέψεις και η βασίλισσα Ελισάβετ κατά τρόπο πρωτοφανή για εκείνη ακύρωσε προληπτικά εκδηλώσεις στο Τσέσιρ και στο Λονδίνο την ερχόμενη εβδομάδα.

Αργά τη νύχτα της Παρασκευής αξιωματούχος της Ντάουνινγκ Στριτ προανήγγειλε την προώθηση της έκτακτης νομοθεσίας που θα αποσκοπεί στην απαγόρευση μαζικών συναθροίσεων και εκδηλώσεων όπως συναυλίες και αθλητικοί αγώνες. Στόχος του μέτρου, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι να μετριαστεί ο φόρτος εργασίας της αστυνομίας και της υπηρεσίας ασθενοφόρων. Ο αξιωματούχος αρνήθηκε ότι η κίνηση συνιστά πλήρη αναστροφή της μέχρι τώρα κυβερνητικής πολιτικής.

Ανοιχτά θα παραμείνουν, ωστόσο, τα σχολεία. Ο Υπουργός Παιδείας Γκάβιν Γουίλιαμσον είπε ότι η απόφαση έχει ληφθεί έτσι ώστε να μη χρειαστεί να λείψουν από τις εργασίες τους οι γονείς, χιλιάδες εκ των οποίων εργάζονται στο εθνικό σύστημα υγείας NHS.

Για την ώρα δεν έχει διευκρινιστεί τι μεγέθους συναθροίσεις θα απαγορευθούν, αν και εκτιμάται ότι το Λονδίνο θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Σκωτίας που έχει προαναγγείλει απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 500 ατόμων.

Δεν έχει διευκρινιστεί ούτε ο ακριβής χρόνος εφαρμογής του μέτρου, αν και ορισμένες εφημερίδες αναφέρουν πως τα νέα μέτρα μάλλον θα αρχίσουν να ισχύουν από το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Η νομοθεσία θα προβλέπει επίσης αποζημιώσεις για τους διοργανωτές των ακυρωθέντων εκδηλώσεων.

Επιπλέον, θα προβλέπεται η προσωρινή σύλληψη υπόπτων φορέων του κορωνοϊού που αψηφούν τη νομοθεσία και τις απαγορεύσεις.

Κυβερνητικές πηγές που επικαλείται ο Guardian πρόσθεσαν ότι η χώρα θα στραφεί πλέον προς την εργασία από το σπίτι σε όσες περιπτώσεις αυτό είναι δυνατό.

Συνολικά στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εντοπιστεί 798 κρούσματα του κορωνοϊού με 11 νεκρούς. Ο ανώτατος επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης εκτίμησε, ωστόσο, ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να φτάνει και τα 10.000.

Την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι από τον κορωνοϊό έχει νοσήσει και ένα νεογέννητο βρέφος σε μαιευτήριο του βορείου Λονδίνου.

Η μητέρα του διαγνώστηκε θετική και οι επιστήμονες προσπαθούν να διακριβώσουν αν το βρέφος προσβλήθηκε όσο ήταν στη μήτρα ή κατά τον τοκετό.

Πηγή: skai.gr