Βρετανία: Αφιερωμένη στον σερ Ντέιβιντ Έιμες η συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του σερ Ντέιβιντ Έιμες, που σκοτώθηκε στην τρομοκρατική επίθεση με μαχαίρι το μεσημέρι της Παρασκευής, άρχισε το απόγευμα στο Γουέστμινστερ η πρώτη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων μετά από το φθινοπωρινό διάλειμμα για τα κομματικά συνέδρια.

Η ημερήσια διάταξη έχει τροποποιηθεί, έτσι ώστε η μέρα να αφιερωθεί στη μνήμη του 69χρονου βουλευτή, με τους συναδέλφους του να έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν αναμνήσεις και ιστορίες με εκείνον πρωταγωνιστή.

Οι Συντηρητικοί συνάδελφοί του άφησαν κενή μια θέση στα έδρανά τους, εκεί όπου συνήθιζε να κάθεται ο επί 38 χρόνια βουλευτής.

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε πως η πόλη του Σάουθεντ στη ΝΑ Αγγλία που εκπροσωπούσε ως βουλευτής από το 1997 ο σερ Ντέιβιντ θα λάβει επισήμως καθεστώς πόλης (city status), κατόπιν έγκρισης του αιτήματος από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Το Σάουθεντ γίνεται έτσι μίας από τις μόλις περίπου 70 περιοχές με επίσημο καθεστώς πόλης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο τίτλος δε συνοδεύεται από συγκεκριμένα προνόμια, αλλά αναγνωρίζει τη σημασία περιοχών και αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για την τοπική κοινότητα.

Ο σερ Ντέιβιντ επαναλάμβανε το αίτημα σχεδόν κάθε φορά που είχε την ευκαιρία να μιλήσει στη Βουλή των Κοινοτήτων, σε μια συνήθεια που είχε καταστεί πλέον κοινοβουλευτική παράδοση.

Ο σερ Ντέιβιντ ήταν γνωστός ως «κ. Σάουθεντ», καθώς προσπαθούσε με αξιοσημείωτη επιμονή να λύσει προβλήματα της πόλης του.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι επρόκειτο για έναν από τους ευγενέστερους ανθρώπους που έχουν καθίσει στα βουλευτικά έδρανα και ότι αφήνει ένα κενό που δεν πρόκειται να αναπληρωθεί.

Ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ είπε ότι οι πάμπολλες ειλικρινείς καταθέσεις θλίψης για το χαμό του Ντέιβιντ Έιμες δείχνουν το μέγεθος του ανδρός.
 

Πηγή: skai.gr