Μέσω διαδικτύου ριζοσπαστικοποιήθηκε ο δολοφόνος του σερ Ντέιβιντ Έιμες

Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο

Παρακολουθώντας βίντεο στο YouTube με κηρύγματα του καταδικασθέντος Βρετανού εξτρεμιστή ισλαμιστή κήρυκα Αντζέμ Τσάουνταρι ριζισπαστικοποιήθηκε ο δράστης της δολοφονικής τρομοκρατικής επίθεσης με μαχαίρι κατά του 69χρονου Συντηρητικού βουλευτή σερ Ντέιβιντ Έιμες.

Ο 25χρονος δράστης κατονομάστηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο ως Αλί Χαρμπί Αλί, Βρετανός υπήκοος με καταγωγή από τη Σομαλία, γιος διπλωματικού συμβούλου πρώην πρωθυπουργού της αφρικανικής χώρας.

Φίλοι του δήλωσαν στη Sun ότι η παρακολούθηση αυτών των βίντεο τον μετέτρεψαν «από δημοφιλή μαθητή σε εξτρεμιστή», ενώ γείτονάς του είπε ότι έτρεφε φιλοδοξίες να γίνει γιατρός.

Όταν τελείωσε το σχολείο έδειξε σημάδια ριζοσπαστικοποίησης με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί από τις αρχές στο εθελοντικό πρόγραμμα Prevent, που αποσκοπεί στην αποτροπή βαθύτερης εμπλοκής στην ισλαμιστική τρομοκρατία.

Ο πατέρας του, Χαρμπί Αλί Κουλάνε, σεβαστό μέλος της σομαλικής κοινότητας στη Βρετανία, δήλωσε ότι αυτή η «φρικτή» κατάσταση του έχει προκαλέσει ψυχολογικό τραύμα.

Την ίδια ώρα, τα μέλη της οικογένειας του σερ Ντέιβιντ ανέφεραν σε δήλωση ότι η καρδιά τους είναι «συντετριμμένη» από τον «άγριο και βίαιο» θάνατό του, καλώντας όμως παράλληλα όλους να είναι ανεκτικοί και να προσπαθούν να καταλάβουν τον άλλον, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων.

Σύμφωνα με τους Times, μεταξύ όλων των πιθανών κινήτρων του δράστη που εξετάζονται περιλαμβάνεται και η πιθανότητα να ήθελε να σκοτώσει τον σερ Ντέιβιντ Έιμες λόγω των δεσμών του με την κυβέρνηση του Κατάρ, η οποία έχει μεγάλη επιρροή στη Σομαλία στηρίζοντας τον τωρινό ηγέτη.

Παρόλα αυτά, άλλες πηγές ασφαλείας έχουν δηλώσει στην Telegraph πως ενδεχομένως να μην υπήρχε άλλο κίνητρο πέρα από την πρόθεση του δράστη να σκοτώσει έναν οποιονδήποτε πολιτικό, με τον σερ Ντέιβιντ να επιλέγεται επειδή είχε διαφημίσει τη μοιραία συνάντηση με ψηφοφόρους της εκλογικής του περιφέρειας την Παρασκευή.

Πηγή: skai.gr