Βραζιλία: Μπολσονάρου - Λούλα αντάλλαξαν βαρείς χαρακτηρισμούς στο τελευταίο ντιμπέιτ - «Ψεύτη», «ληστή»

Στη διάρκεια του ντιμπέιτ που κράτησε περισσότερο από δύο ώρες οι δύο αντίπαλοι κατηγόρησαν αδιάκοπα ο ένας τον άλλο ότι λέει ψέματα, εις βάρος της παρουσίασης απτών προγραμμάτων για τα τέσσερα χρόνια θητείας που διακυβεύονται στην ψηφοφορία της Κυριακής

Βαρείς χαρακτηρισμούς αντάλλαξαν Λουίς Λούλα και ο Ζαΐχ Μπολσονάρου λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες στη Βραζιλία κατά τη διάρκεια μιας ηλεκτρισμένης τηλεοπτικής μονομαχίας που είχαν χθες, Παρασκευή. 

Στη διάρκεια του ντιμπέιτ που κράτησε περισσότερο από δύο ώρες οι δύο αντίπαλοι κατηγόρησαν αδιάκοπα ο ένας τον άλλο ότι λέει ψέματα, εις βάρος της παρουσίασης απτών προγραμμάτων για τα τέσσερα χρόνια θητείας που διακυβεύονται στην ψηφοφορία της Κυριακής.

Ο Μπολσονάρου άνοιξε τη συζήτηση διαψεύδοντας τις αναφορές ότι μπορεί να αποσυνδέσει τον κατώτατο μισθό από τον πληθωρισμό, ανακοινώνοντας, αντίθετα, ότι θα τον αυξήσει σε 1.400 ρεάλ (260 δολάρια) το μήνα αν επανεκλεγεί, μια κίνηση που δεν περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό της κυβέρνησής του για το 2023.

«Λούλα, πάψε να λες ψέματα, γύρνα σπίτι σου», είπε ο Ζαΐχ Μπολσονάρου που έφθασε να πει ότι ο αντίπαλός του πρέπει να «πάει να του εξορκίσουν τα πονηρά πνεύματα ώστε να σταματήσει να λέει ψέματα».

«Αυτός ο άνθρωπος κυβέρνησε για τέσσερα χρόνια και δεν υπήρξε ούτε 1% πραγματικής αύξησης» απάντησε ο 77χρονος αντίπαλός του.

Και οι δύο υποψήφιοι επέστρεψαν επανειλημμένα στις δύο θητείες του Λούλα ως προέδρου από το 2003 έως το 2010, όταν οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων βοήθησαν στην τόνωση της οικονομίας και στην καταπολέμηση της φτώχειας. Εκείνος υποσχέθηκε να αναβιώσει εκείνες τις εποχές της άνθησης, ενώ ο 67χρονος Μπολσονάρου είπε ότι τα σημερινά κοινωνικά προγράμματα είναι πιο αποτελεσματικά.

Ο νυν πρόεδρος επιτέθηκε για άλλη μια στον αντίπαλό του σχετικά με τις καταγγελίες για διαφθορά, οι οποίες θεωρούνται η «αχίλλειος πτέρνα» του στη διεκδίκηση της νέας θητείας. 

«Μαζί μου θα έχετε ασφάλεια, θα έχετε ειλικρίνεια. Δεν θα υπάρχει διαφθορά. Θέλεις να σου δώσω κι άλλα παραδείγματα διαφθοράς Λούλα; Ή μπορούμε να προχωρήσουμε» είπε ο Μπολσονάρου.

Από την πλευρά του, ο αριστερός υποψήφιος αποκάλεσε κάποια στιγμή τον αντίπαλό του «ανισόρροπο» και κατήγγειλε την «παράλογη συμπεριφορά» της κυβέρνησής του τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

«Απομονώσατε τη Βραζιλία. Σήμερα η Βραζιλία είναι πιο απομονωμένη από την Κούβα. Δεν έχετε καμία σχέση με κανέναν. Κανείς δεν θέλει να σας δεχτεί. Κανείς δεν έρχεται εδώ» είπε ο 77χρονος. 

Ο Λούλα έχει ισχνό προβάδισμα για τις εκλογές της Κυριακής στη Βραζιλιά, ωστόσο ο ακροδεξιός αντίπαλός του έχει κλείσει την «ψαλίδα».  Στον πρώτο γύρο, που διεξήχθη στις 2 Οκτωβρίου, ο Λούλα ήρθε πρώτος με ποσοστό 48% των ψήφων, έναντι 43% του Ζαϊχ Μπολσονάρου. Όμως τα αποτελέσματα του Μπολσονάρου ήταν πολύ καλύτερα εκείνων που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, δίνοντάς του μια κάποια ορμή για την εκστρατεία στο ενδιάμεσο των δύο γύρων.

Πηγή: skai.gr