Κλείσιμο

Βουλγαρία: Στις 27 Δεκεμβρίου αποπλέει για Ανταρκτική το ερευνητικό σκάφος «Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος»

Η αποστολή χρηματοδοτείται από το κράτος και από διάφορες δωρεές, από 10 κιλά μέλι που έδωσε ένας μελισσοκόμος μέχρι δύο φορτηγά με τρόφιμα από την Kaufland Bulgaria

Το πρώτο βουλγαρικό, στρατιωτικό ερευνητικό σκάφος (RSV) «Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» θα αποπλεύσει από τη Βάρνα με προορισμό την Ανταρκτική στις 27 Δεκεμβρίου, ανέφερε o επικεφαλής της 31ης Βουλγαρικής Αποστολής Ανταρκτικής, καθηγητής Κρίστο Πιμπίρεφ. 

Ο κ. Πιμπίρεφ πρόσθεσε ότι τα μέλη της αποστολής θα υλοποιήσουν προγράμματα που εγκρίθηκαν από το Εθνικό Πρόγραμμα Πολικής Έρευνας: δειγματοληψία των ιζημάτων στον βυθό γύρω από το Νησί Λίβινγκστον στα Νότια Σέτλαντ για να ελέγξουν τη ρύπανση, εντοπισμό ιχνών χλωρίδας και πανίδας στα δείγματα και, στην ξηρά, περαιτέρω έρευνα για τον εντοπισμό κοιτασμάτων ορυκτών γύρω από τη Βουλγαρική Βάση. Ο Πιμπίρεφ υπενθύμισε ότι στην προηγούμενη αποστολή ανακαλύφθηκε χρυσός και τώρα θα αναζητηθούν σπάνιες γαίες.

Η 31η αποστολή χρηματοδοτείται από το κράτος και από διάφορες δωρεές, από 10 κιλά μέλι που έδωσε ένας μελισσοκόμος μέχρι δύο φορτηγά με τρόφιμα από την Kaufland Bulgaria.

Ο επικεφαλής αξιωματικός του πλοίου, υποπλοίαρχος Νικολάι Ντανάιλοφ, είπε ότι στα 26 μέλη του πληρώματος περιλαμβάνονται και τρεις δόκιμοι της Ναυτικής Ακαδημίας Νικόλα Βαπτσάροφ της Βάρνας. Το ταξίδι θα διαρκέσει τέσσερις μήνες και το σκάφος θα χρειαστεί 40 ημέρες για να φτάσει στο Νησί Λίβινγκστον. Ο καπετάνιος πρόσθεσε ότι στο πλοίο θα βρίσκεται και ένας γιατρός της Στρατιωτικής Ιατρικής Ακαδημίας και θα διαθέτει επαρκή ιατρικό εξοπλισμό. Το «Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» θα κάνει Πρωτοχρονιά στη Μεσόγειο.

Οι επισκευές στο πλοίο στοίχισαν περίπου 4,5 εκατομμύρια λέβα, δήλωσε ο πρύτανης της Ναυτικής Ακαδημίας, Ναύαρχος καθηγητής Δρ Μπόγιαν Μεντνικάροφ. Σημείωσε ότι η προετοιμασία της αποστολής αντιμετώπισε πρόβλημα λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων. Δόθηκε πρόσθετη χρηματοδότηση και θα δαπανηθούν περίπου 3 εκατομμύρια λέβα για καύσιμα, πρόσθεσε. Η Ναυτική Ακαδημία θα εκπροσωπηθεί στο ταξίδι αυτό και τα μέλη της θα συμμετάσχουν στην επιστημονική έρευνα.

Εκτός από τις αποστολές της Ανταρκτικής, το πλοίο θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την εκπαίδευση των δοκίμων, των αξιωματικών και των σπουδαστών των ναυτικών σχολών της Βάρνας, είπε ο πρύτανης. Υπάρχουν επίσης σχέδια για έρευνες σε συνεργασία με διάφορα ινστιτούτα.

Η διαδικασία αγοράς του ερευνητικού σκάφους ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2021. Η Βουλγαρία αγόρασε το πλοίο από έναν Ρώσο. Το πλοίο ανήκει σε μια κοινοπραξία στην οποία μετέχουν η Ναυτική Ακαδημία, το Πανεπιστήμιο Αγίου Κλήμη Αχρίδας της Σόφιας και το Βουλγαρικό Ινστιτούτο Ανταρκτικής. Το «Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος εντάχθηκε στον στόλο του Βουλγαρικού Πολεμικού Ναυτικού στις 27 Ιουλίου 2021.

Ο δήμαρχος της Βάρνας Ιβάν Πόρτνιχ παρέδωσε στους επικεφαλής της αποστολής τη σημαία της πόλης, ευχόμενος ένα επιτυχημένο και ασφαλές ταξίδι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ