Το πρώτο χριστουγεννιάτικο διάγγελμα ως μονάρχης έκανε ο Κάρολος- Οι αναφορές στην Ελισάβετ- Δείτε βίντεο

“Υπάρχει πίστη για να αγγίξει κάποιος την εξαιρετική ικανότητα του καθενός, με καλοσύνη και συμπάθεια, με τις ζωές των άλλων και τη λάμψη του φωτός στον κόσμο γύρω τους”, είπε ο Κάρολος.

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Με αναφορές στη μητέρα του βασίλισσα Ελισάβετ και με κεντρικά θέματα το φως που φέρνουν στη ζωή όλων τα Χριστούγεννα και την καλοσύνη των ανθρώπων επέλεξε να μιλήσει προς τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου ο Κάρολος Γ' στο πρώτο του τηλεοπτικό χριστουγεννιάτικο μήνυμα ως βασιλιάς.

Ήταν το πρώτο μήνυμα από βασιλιά και όχι βασίλισσα από το 1951, δηλαδή τα τελευταία Χριστούγεννα πριν η Ελισάβετ διαδεχθεί τον πατέρα της Γεώργιο ΣΤ'.

Το μήνυμα που προβλήθηκε το απόγευμα είχε μαγνητοσκοπηθεί προ δύο εβδομάδων στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ - «τόσο κοντά στο σημείο όπου αναπαύεται η πολυαγαπημένη μου μητέρα με τον αγαπητό μου πατέρα», όπως είπε ο βασιλιάς Κάρολος.

Ευχαρίστησε τους πολίτες για τις πάμπολλες συλλυπητήριες επιστολές, κάρτες και μηνύματα προς τον ίδιο και τη σύζυγό του και για την αγάπη και συμπάθεια προς όλη την οικογένεια.

Στη συνέχεια παρέπεμψε σε στίχο από τον γνωστό στη Βρετανία χριστουγεννιάτικο εκκλησιαστικό ύμνο 'O Little Town of Bethlehem' που κάνει λόγο για ένα «ατελεύτητο φως». Με αφορμή αυτό ανέφερε: «Η πεποίθηση της μητέρας μου στη δύναμη αυτού του φωτός ήταν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πίστης της στο Θεό, αλλά επίσης της πίστης της στους ανθρώπους - και είναι μια πεποίθηση που συμμερίζομαι ολόκαρδα.

»Είναι μια πίστη στην εντυπωσιακή ικανότητα καθενός ανθρώπου να αγγίζει, με καλοσύνη και συμπόνοια, τις ζωές των άλλων και να ρίχνει ένα φως στον κόσμο τριγύρω του. Αυτή είναι η πεμπτουσία της κοινότητάς μας και το ίδιο το θεμέλιο της κοινωνίας μας».

Ο βασιλιάς Κάρολος συνέχισε εξαίροντας την προσφορά των ενόπλων δυνάμεων και του προσωπικού των υπηρεσιών άμεσης δράσης, όπως επίσης των επαγγελματιών στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής περίθαλψης, των δασκάλων και όλων των εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες.

Αναγνωρίζοντας ότι είναι μία περίοδος «μεγάλης ανησυχίας και δυσκολίας», είτε λόγω συρράξεων, είτε λόγω λιμού και φυσικών καταστροφών, είτε λόγω ακρίβειας, έκανε ιδιαίτερη μνεία σε όσους προσφέρουν φαγητό, δωρεές και χρόνο σε συνανθρώπους τους.

Παρέθεσε επίσης την προσωπική του εμπειρία από την επίσκεψή του στη Βηθλεέμ και στο Ναό της Γεννήσεως προ μερικών ετών και το πόσα πολλά σήμαινε το να στέκεται στο σημείο όπου γεννήθηκε «το φως που ήρθε στον κόσμο».

Πριν κλείσει ευχόμενος σε όλους Χριστούγεννα «με ειρήνη, ευτυχία και αιώνιο φως», σημείωσε πως αν και πρόκειται για μία χριστιανική εορτή, «η δύναμη του φωτός που υπερβαίνει το σκοτάδι εορτάζεται πέρα από σύνορα θρησκειών και πίστης».

Απευθύνοντας το χριστουγεννιάτικο μήνυμα από το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, ο βασιλιάς Κάρολος έσπασε την παράδοση της Ελισάβετ να μιλά προς τους πολίτες από το γραφείο της περιστοιχισμένη από οικογενειακές φωτογραφίες - αν και η εκλιπούσα είχε μαγνητοσκοπήσει το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του 1999 από το ίδιο σημείο του ναού.

Στο φόντο του φετινού μηνύματος φαινόταν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στολισμένο με κουκουνάρια και ανακυκλώσιμα στολίδια από χαρτί και γυαλί, μια αναφορά στις περιβαλλοντικές ευαισθησίες του νέου βασιλιά. Διακρίνονταν επίσης διακοσμητικές συνθέσεις με παραδοσιακά αγγλικά λουλούδια.

Τον εθνικό ύμνο και τον εκκλησιαστικό ύμνο 'O Little Town of Bethlehem' έψαλε η χορωδία του παρεκκλησιού, που είχε συμμετάσχει και στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ.

Κατά τη διάρκεια του μηνύματος προβλήθηκε οπτικό υλικό από δημόσιες εμφανίσεις της βασίλισσας Ελισάβετ, του ίδιου του Καρόλου και των λοιπών ενεργών μελών της βασιλικής οικογένειας, καθώς και από δράσεις των επαγγελματιών και εθελοντών στους οποίους αναφέρθηκε με εγκωμιαστικά σχόλια ο βασιλιάς.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ