Έρευνες για δίκτυο τούρκων κατασκόπων στην Αυστρία ανακοίνωσε την Τρίτη η Βιέννη, προκαλώντας την οργή της Άγκυρας. Η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος ενός ατόμου που ομολόγησε ότι διενεργούσε κατασκοπεία για τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, ενώ οι αρχές ερευνούν και άλλες ύποπτες κατασκοπευτικές δραστηριότητες, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, προειδοποιώντας την Τουρκία ότι αυτό δεν θα γίνει ανεκτό.

«Πρόκειται για άσκηση επιρροής από μια ξένη δύναμη στην Αυστρία και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό με κανέναν τρόπο» διεμήνυσε ο Καρλ Νεχάμερ σε συνέντευξη Τύπου.

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τουρκική επιρροή στην Αυστρία, δήλωσε ο γενικός διευθυντής για τη δημόσια ασφάλεια, Φραντς Ρουφ. Είχαν προηγηθεί εκτεταμένες έρευνες της αυστριακής αστυνομίας έπειτα από τις βίαιες συγκρούσεις που είχαν σημειωθεί τον Ιούνιο στη Βιέννη ανάμεσα σε ομάδες Τούρκων και Κούρδων.

Ένα άτομο ομολόγησε πλήρως ότι είχε «στρατολογηθεί από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες για να κατασκοπεύει άλλους Τούρκους πολίτες ή Αυστριακούς πολίτες με τουρκικό μεταναστευτικό υπόβαθρο και να τους αναφέρει στη συνέχεια στις τουρκικές αρχές ασφαλείας», δήλωσε ο Νεχάμερ, ο οποίος πρόσθεσε πως η δικαιοσύνη θα απαγγείλει κατηγορίες για φερόμενη κατασκοπεία. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το άτομο αυτό.

Η Αυστρία ανακάλυψε πως τουλάχιστον 30 Αυστριακοί κρατούνταν στην Τουρκία στο διάστημα 2018-2020 μετά την είσοδό τους στη χώρα και έχει ενδείξεις πως οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες προσπάθησαν να τους στρατολογήσουν, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Η τουρκική κατασκοπεία δεν έχει θέση στην Αυστρία. Δεν υπάρχει θέση για την τουρκική επιρροή στην ελευθερία και στα βασικά δικαιώματα στην Αυστρία. Θα αγωνιστούμε με σθένος εναντίον τους», είπε ο Νεχάμερ, και πρόσθεσε πως η Europol και η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχουν ενημερωθεί.

«Αντιτουρκική εμμονή»

Η Τουρκία απέρριψε τις κατηγορίες της Αυστρίας ως «αβάσιμες», υποστηρίζοντας ότι «οι αντιτουρκικοί κύκλοι βρίσκονται πίσω από αυτούς τους ισχυρισμούς».

«Απορρίπτουμε τους αβάσιμους ισχυρισμούς των αυστριακών αρχών για τη χώρα μας. Είναι προφανές ότι οι αντιτουρκικοί κύκλοι βρίσκονται πίσω από αυτούς τους ισχυρισμούς", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χάμι Ακσόι.

«Είμαστε έκπληκτοι που η αυστριακή κυβέρνηση έχει καταλήξει σε συμπεράσματα που εμπλέκουν τη χώρα μας».

Έμμεση απειλή με όπλο την τουρκική κοινότητα

Η Άγκυρα έπαιξε μάλιστα το χαρτί της τουρκικής κοινότητας στην Αυστρία, σχολιάζοντας ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν οδηγούν σε τίποτε άλλο παρά να «ενοχλήσουν την τουρκική κοινότητα στην Αυστρία και να διαταράξουν τους δεσμούς  Άγκυρας - Βιέννης».

Η Βιέννη δεν μπόρεσε να «ξεφύγει από τη λαϊκιστική ρητορική και την αντιτουρκική εμμονή της» δήλωσε ο Ακσόι.

«Προτρέπουμε την αυστριακή κυβέρνηση να σταματήσει να προωθεί τεχνητή ατζέντα με ρηχούς και εσωτερικούς πολιτικούς υπολογισμούς για την Τουρκία και να ενεργήσει με κρατική σοβαρότητα, κοινή λογική και ειλικρινή συνεργασία». 
 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις