Τουρκία κατά Ρωσίας: Συστηματική καταπίεση των συγγενών μας Τατάρων της Κριμαίας

Ανακοίνωση κατά της Μόσχας εξέδωσε τη Δευτέρα η Άγκυρα, κάνοντας λόγο για «συστηματική καταπίεση των Τατάρων της Κριμαίας».

Η Τουρκία εξέφρασε τη Δευτέρα ανησυχία για τη «νέα καταπίεση» των Τατάρων στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

«Παρακολουθούμε με ανησυχία τις επιδρομές στα σπίτια των Τατάρων της Κριμαίας και τις κρατήσεις που έλαβαν χώρα στην Κριμαία το πρωί», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι οι κρατήσεις και οι επιδρομές είναι το τελευταίο παράδειγμα της «συστηματικής εκστρατείας καταπίεσης και εκφοβισμού εναντίον των Τατάρων της Κριμαίας» μετά την παράνομη και παράνομη προσάρτηση το 2014.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους συγγενείς της, τους Τάταρους της Κριμαίας, οι οποίοι υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους με ειρηνικά μέσα και προσπαθούν να ακουστούν οι φωνές τους μέσω δημοκρατικών μεθόδων» αναφέρει η ανακοίνωση. 

Οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στη χερσόνησο της Κριμαίας το Φεβρουάριο του 2014.
 
Με τον όρο Τάταροι της Κριμαίας εννοείται ταταρικό τουρκόφωνο μουσουλμανικό φύλο. Στην ουκρανική απογραφή του 2001, 248.200 Ουκρανοί πολίτες αναγνωρίστηκαν ως Τάταροι της Κριμαίας με 98% (ή περίπου 243.400) από αυτούς που ζουν στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας. Περίπου 1.800 (ή περίπου 0,7%) ζουν στη Σεβαστούπολη, αλλά έξω από τα σύνορα της αυτόνομης δημοκρατίας. Οι Τάταροι της Κριμαίας στην Τουρκία ζουν κυρίως στην επαρχία Εσκίσεχιρ, απόγονοι εκείνων που μετανάστευσαν στα τέλη του 18ου, 19ου και αρχές του 20ου αιώνα.
 

Πηγή: skai.gr