«Νιετ» στον Πούτιν: Βερολίνο και Ρώμη δεν δέχονται πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια

Βερολίνο και Ρώμη λένε «όχι» στο τελεσίγραφο του Βλαντίμιρ Πούτιν για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας σημειώνει πως κάτι τέτοιο θα συνιστούσε αθέτηση συμβολαίων, ενώ ο οικονομικός σύμβουλος του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι τονίζει πως οι πληρωμές θα συνεχίσουν να γίνονται σε ευρώ, διότι στην αντίθετη περίπτωση θα παρακάμπτονταν οι κυρώσεις. 

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε νωρίτερα την Gazprom να μετατρέψει τα συμβόλαια πετρελαίου και φυσικού αερίου με «εχθρικές χώρες» σε ρούβλια για να ενισχύσει το νόμισμα που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant αναφέρει: Κατά τη γνώμη του Πούτιν, η προμήθεια ρωσικών αγαθών στην ΕΕ και τις ΗΠΑ και η πληρωμή σε δολάρια και ευρώ «δεν έχει κανένα νόημα για εμάς». 

Αντιδρώντας στην είδηση το ρωσικό νόμισμα ενισχύθηκε στο Χρηματιστήριο της Μόσχας. 

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν «έντονη συζήτηση» για τη μείωση της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια ενόψει των έκτακτων συνόδων κορυφής στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. 

Η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για το πετρέλαιο και το φυσικό της αέριο. Το 2021, τα 2/5 του φυσικού αερίου που χρησιμοποίησαν οι Ευρωπαίοι προέρχονταν από τη Ρωσία. Πάνω από του 1/4 του εισαγόμενου αργού πετρελαίου της ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία.

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos ανακοίνωσε επίσης το βράδυ της Τετάρτης ότι σκοπεύει να συνάπτει όλες τις «εξωτερικές» συμβάσεις της σε ρούβλια, μετά τη δήλωση που έκανε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η χώρα του δεν θα δέχεται στο εξής πληρωμές σε δολάρια ή σε ευρώ για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Πηγή: skai.gr