TASS: Η Εκκλησία της Ουκρανίας ζητά από τον Βαρθολομαίο να απομακρύνει τον Κύριλλο από Πατριάρχη

Την απομάκρυνση του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου από τα ποιμαντικά του καθήκοντά του ζήτησε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας σύμφωνα με το TASS.

«Ο Επικεφαλής της ‘σχισματικής’ Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας Επιφάνιος (Ντουμένκο) δήλωσε την Πέμπτη ότι η εκκλησία ζήτησε από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο, ο οποίος ‘φέρει τον τίτλο’ του οικουμενικού πατριάρχη, και τους επικεφαλής των τοπικών εκκλησιών να απομακρύνουν από το αξίωμα τον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο, κατηγορώντας τον για αίρεση» αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο TASS.

«Το Συμβούλιο των Επισκόπων της OCU (Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας) απηύθυνε έκκληση στον Οικουμενικό Πατριάρχη και στους προκαθήμενους των τοπικών εκκλησιών με αίτημα να καταδικάσουν τα πνευματικά εγκλήματα του Κύριλλου Γκουντιάγιεφ, και να του στερήσουν το αξίωμα λόγω της διάδοσης αιρετικού εθνοφυλετισμού (εθνοφυλετισμός - προτίμηση για εθνικά συμφέροντα πάνω από τα γενικά εκκλησιαστικά συμφέροντα διευκρινίζει το TASS) διδασκαλίες για τον «ρωσικό κόσμο» και την εξάπλωση του σχίσματος μεταξύ των Ορθοδόξων», ανέφερε στο Twitter.

Σύμφωνα πάντα με το ρωσικό πρακτορείο, «παρόμοια κατηγορία για εθνοφυλετισμό απηύθυνε το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως κατά της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την απόφασή του να ανακηρύξει την αυτοκεφαλία από την Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης κατά τον αγώνα της χώρας για ανεξαρτησία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης στο τοπικό της συμβούλιο το 1872 καταδίκασε τον εθνοφυλετισμό ως αίρεση».

Το TASS σημειώνει ότι η ουκρανική εκκλησία έλαβε αυτοκεφαλία από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, αλλά η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και η (προσκείμενη στη Ρωσία) «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία» δεν αναγνωρίζουν το κανονικό καθεστώς της νέας θρησκευτικής οργάνωσης.

Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος σε αυτή την ιστορική στιγμή θα έπρεπε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να παραιτηθεί σε διαμαρτυρία για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τόνισε στην ΕΡΤ ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Πηγή: skai.gr