«Απασφάλισε» κατά Τζόνσον ο Τζον Μέιτζορ με αφορμή το «partygate»

Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο

Σφοδρή κριτική κατά του Μπόρις Τζόνσον εξαπέλυσε ο πρώην Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου σερ Τζον Μέιτζορ σε ομιλία του για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες δημοκρατίες.

Ο πρώην ηγέτης των Συντηρητικών είπε πως ο νυν Πρωθυπουργός παραβίασε τους νόμους του lockdown, μοιάζει να πιστεύει πως οι κανόνες, οι παραδόσεις και οι συμβάσεις του δημοσίου βίου δεν ισχύουν για τον ίδιο και δημιουργεί μία ατμόσφαιρα δυσπιστίας έναντι της πολιτικής που απειλεί μακροπρόθεσμα το δημοκρατικό μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Στο Νούμερο 10, ο Πρωθυπουργός και αξιωματούχοι παραβίασαν νόμους του lockdown. Θρασείες δικαιολογίες εφευρεθήκαν. Κάθε μέρα οι πολίτες κλήθηκαν να πιστέψουν το απίστευτο. Υπουργοί εστάλησαν να υπερασπιστούν το μη υπερασπίσιμο, μοιάζοντας αφελείς ή ανόητοι. Συλλογικά αυτό έχει κάνει την κυβέρνηση να μοιάζει διακριτά αναξιόπιστη, κάτι που έχει συνέπειες οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ την έλλειψη πολιτικής δημοτικότητας. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά αν κάθε της λέξη αντιμετωπίζεται με καχυποψία», ανέφερε ενδεικτικά ο σερ Τζον, που κυβέρνησε τη Βρετανία την περίοδο 1990-1997.

Σε ερώτηση αν ο Πρωθυπουργός οφείλει να παραιτηθεί εφόσον η αστυνομική έρευνα επιβεβαιώσει ότι παραβίασε το νόμο στην περίπτωση των πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown, ο κ. Μέιτζορ απάντησε ότι «αυτό ίσχυε πάντα».

Στην ομιλία του υπενθύμισε επίσης ότι ο Πρωθυπουργός Τζόνσον κρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο ότι παραβίασε το νόμο με την προσωρινή μονομερή αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου την περίοδο των διαπραγματεύσεων του Brexit, καθώς και ότι έχει ελεγχθεί ως υπόλογος για παραβιάσεις του υπουργικού κώδικα διαγωγής.

Σημείωσε επιπλέον ότι η διεθνής φήμη της χώρας έχει υποχωρήσει λόγω των συμπεριφορών της ηγεσίας που έχουν οδηγήσει και στην απώλεια της εμπιστοσύνης των πολιτών. Σχολίασε ενδεικτικά ότι ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν είχε πολύωρη κατ' ιδίαν συζήτηση με τον Πρόεδρο Πούτιν για την Ουκρανία, ο Βρετανός Πρωθυπουργός δεν είχε παρά δύο σχετικά σύντομες επικοινωνίες με τον Ρώσο ηγέτη. «Άλλοτε θα ήμασταν εμείς σε αυτό το τραπέζι», παρατήρησε ο σερ Τζον.

Σε μία αποστροφή που από ορισμένους σχολιαστές εκλαμβάνεται ως έμμεσο κάλεσμα προς τους Συντηρητικούς βουλευτές να καθαιρέσουν τον Μπόρις Τζόνσον, ο πρώην Πρωθυπουργός είπε ότι το κοινοβούλιο «έχει καθήκον να επιδιορθώσει» το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς την ηγεσία.

Σε ένα γενικότερο σχόλιο για τα μέλη της κυβέρνησης, είπε ότι υπερβολικά συχνά μετέρχονται υπεκφυγές αντί να απαντούν ευθέως σε θεμιτά ερωτήματα και ότι η αλήθεια έχει καταστεί «προαιρετική», με αποτέλεσμα να προκαλείται απογοήτευση και περιφρόνηση έναντι της δημοκρατίας από τους πολίτες.

Εξάλλου, επέκρινε συγκεκριμένες κυβερνητικές πολιτικές, όπως η σχεδιαζόμενη αυστηροποίηση αντιμετώπισης προσφύγων που διασχίζουν τη Μάγχη, η αποτυχημένη απόπειρα απαγόρευσης ορισμένων διαδηλώσεων, η περικοπή των κονδυλίων για τη διεθνή βοήθεια και η προσπάθεια δημιουργίας «υπάκουης δικαστικής εξουσίας», όπως το έθεσε.

Δείτε όλες τις ειδήσεις 

Πηγή: skai.gr