Τζον Φ. Κένεντι: 59 χρόνια από την δολοφονία του προέδρου των ΗΠΑ 

Σαν σήμερα, στις 22 Νοεμβρίου του1963, ο 35ος πρόεδρος των ΗΠΑ δολοφονείται στο Ντάλας του Τέξας, μέσα στο αυτοκίνητο που τον μετέφερε, μόλις δύο χρόνια αφού ανέλαβε καθήκοντα, τον Ιανουάριο του 1961

Σαν σήμερα, στις 22 Νοεμβρίου του1963, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι δολοφονείται στο Ντάλας του Τέξας, μέσα στο αυτοκίνητο που τον μετέφερε, μόλις δύο χρόνια αφού ανέλαβε καθήκοντα, τον Ιανουάριο του 1961. 

Επίσημη θέση των ΗΠΑ είναι ότι ο δράστης ήταν ο νεαρός Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, άποψη η οποία έχει αμφισβητηθεί από πολλούς.καθώς ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Δύο μέρες μετά την σύλληψή του,  μέσα σε συνωστισμό αστυνομικών, δημοσιογράφων, φωτογράφων αλλά και τηλεοπτικών συνεργείων που μετέδιδαν ζωντανά στην τηλεόραση την μεταφορά του Όσβαλντ, δύο αστυνομικοί τον κρατούσαν όταν βγήκε μπροστά τους ένας άνδρας, πυροβόλησε και σκότωσε τον Όσβαλντ. 

Αυτή τη φορά εκατομμύρια τηλεθεατές είδαν το γεγονός μέσα από την τηλεόραση τους, όπως και με την δολοφονία του Κένεντι.  

οσβαλντ

Η δολοφονία του του 35ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, έλαβε χώρα στις 12:30 τοπική ώρα, στην πλατεία Ντίλι, ενώ βρισκόταν σε περιοδεία με την σύζυγό του,  Τζάκυ και τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Λύντον Τζόνσον. 

Η χώρα και η παγκόσμια κοινότητα βλέπει την δολοφονία live στην τηλεόραση και παγώνει. 

kenedy

Μέσα σε λίγες ώρες, ο αντιπρόεδρος Τζόνσον ορκίζεται 36ος πρόεδρος των ΗΠΑ, μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, με την Τζάκι στο πλευρό του, ανέκφραστη και με το αίμα του άντρα της στα ρούχα της.

Η σορός του Κέννεντυ μεταφέρθηκε την ίδια μέρα από το Ντάλας στην Ουάσινγκτον με το προεδρικό αεροσκάφος. Στις 24 Νοεμβρίου η σορός μεταφέρθηκε, συνοδεία αγημάτων από όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και υπό το βλέμμα εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων που συγκεντρώθηκαν κατά μήκος της λεωφόρου Πενσυλβανίας, στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών για λαϊκό προσκύνημα. 

kenedy

Η κηδεία του Κέννεντυ έγινε στις 25 Νοεμβρίου, από τον ρωμαιοκαθολικό ναό του Αγίου Ματθαίου στην Ουάσινγκτον και ο 35ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ενταφιάστηκε στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον, στη Βιρτζίνια, ενώπιον της μεγαλύτερης συγκέντρωσης επισήμων στην ιστορία των Η.Π.Α.

Πηγή: skai.gr