Μπάιντεν: «Ο Ίαν ίσως είναι ο φονικότερoς τυφώνας στην ιστορία της Φλόριντα» - Συναγερμός για δεύτερο «χτύπημα» στη Νότια Καρολίνα

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν μια στροφή του φαινομένου προς τα βόρεια και προς τη Νότια Καρολίνα. Εκδόθηκε νέα προειδοποίηση για τυφώνα στην ακτογραμμή της πολιτείας

Τιτάνιες προσπάθειες για να προσεγγίσουν και να διασώσουν παγιδευμένους πολίτες στη Φλόριντα μετά το σαρωτικό χτύπημα του τυφώνα Ίαν, πραγματοποιούν τα τοπικά συνεργεία.

Με βάρκες ή ότι άλλο μέσο διαθέτουν οι πυροσβέστες απεγκλωβίζουν ανθρώπους που βρίσκονταν επί ώρες «κολλημένοι» στους δρόμους που μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο με έναν πυροσβέστη να σπάει το τζάμι αυτοκινήτου και να απελευθερώνει μια γυναίκα στην πόλη Νάπολη, στη νοτιοδυτική Φλόριντα.

Χαρακτηριστικά της σοβαρότητας της κατάστασης ήταν όσα δήλωσε σε ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος  είπε ότι ο τυφώνας Ίαν «μπορεί να είναι ο φονικότερος στην ιστορία της Φλόριντα». Πρόσθεσε ότι είναι ασαφές ακόμα πόσοι έχουν χάσει τη ζωή τους ωστόσο εκτίμησε ότι ενδέχεται να υπάρχει σημαντικός αριθμός απωλειών.

Πλημμύρισαν σπίτια και στις δύο ακτές της πολιτείας, κόπηκε στα δύο η μοναδική γέφυρα σε μια νησίδα, καταστράφηκε μια ιστορική προβλήτα μπροστά στη θάλασσα και κόπηκε το ρεύμα σε 2,5 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις στη Φλόριντα σε έναν από τους ισχυρότερους τυφώνες που έπληξαν ποτέ τις ΗΠΑ.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος επιβεβαιώθηκε ότι είναι νεκρός,  με έναν σερίφη της κομητείας Lee County να εκφράζει τους φόβους του στην αμερικανική τηλεόραση ότι τα θύματα ενδέχεται να είναι εκατοντάδες.

«Δεν έχουμε δει ποτέ κύμα καταιγίδας αυτού του μεγέθους», δήλωσε ο κυβερνήτης της Φλόριντα. «Η ποσότητα του νερού αυξάνεται και πιθανότατα θα συνεχίσει να αυξάνεται σήμερα ακόμη και όταν περάσει η καταιγίδα. Είναι βασικά ένα γεγονός που συμβαίνει μια φορά στα 500 χρόνια» είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Ρον Ντε Σάντις.

Συναγερμός για δεύτερο «χτύπημα» στη Νότια Καρολίνα

Αν και υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα μέχρι το πρωί της Πέμπτης, το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων είπε ότι το κύμα καταιγίδας και οι βροχές εξακολουθούν να αποτελούν απειλή καθώς ο Ίαν διέσχισε τη χερσόνησο της Φλόριντα και αναδύθηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Οι μετεωρολόγοι προέβλεψαν μια στροφή του φαινομένου προς τα βόρεια και προς τη Νότια Καρολίνα. Μάλιστα, εκδόθηκε νέα προειδοποίηση για τυφώνα στην ακτογραμμή της πολιτείας.

Πηγή: skai.gr