Κλείσιμο

Τρύπα που άνοιξε κοντά στο Πάνθεον αποκάλυψε ρωμαϊκές πλάκες 2000 ετών (pic)

Μια τρύπα που άνοιξε ξαφνικά στον πλακόστρωτο δρόμο μπροστά από το Πάνθεον έφερε στο φως ρωμαϊκές πλάκες χιλιάδων ετών.

Οι πλάκες σύμφωνα με τους ερευνητές είναι από τον 27ο με 25ο αιώνα προ Χριστού και δημιουργήθηκαν περίπου την ίδια περίοδο με το Πάνθεον, από το Μάρκο Αγρίππα, φίλο του Αυτοκράτορα Αυγούστου.

Η τρύπα άνοιξε στην Piazza della Rotonda και έχει βάθος 2,5 περίπου μέτρων. 

Live Science

Τι προκάλεσε την κατάρρευση του δρόμου στο σημείο εκείνο;

Αρχαίες κοιλότητες που είχαν φτιαχτεί από τους ανθρώπους χιλιάδες χρόνια πριν, όπως λατομεία, κατακόμβες και σήραγγες έχουν καταστήσει το έδαφος ασταθές, ειδικά μετά από έντονες βροχοπτώσεις.

«Η πιο ευαίσθητη περιοχή είναι η ανατολική Ρώμη, όπου υπήρχαν λατομεία στην αρχαιότητα», ανέφερε η γεωλόγος Στεφανία Νίσιο, η οποία εργάζεται σε ένα έργο χαρτογράφησης των «καταβόθρων» της Ρώμης. «Η κύρια αιτία δημιουργίας μιας καταβόθρας στην πόλη είναι η παρουσία μιας υπόγειας κοιλότητας.»

Επιπλέον, μεγάλο μέρος της Ρώμης έχει χτιστεί πάνω σε μαλακό, αμμώδες έδαφος που διαβρώνεται εύκολα από το νερό και κλονίζεται από τις δονήσεις των αυτοκινήτων και των σκούτερ, ανέφερε το The Local.

Οι ηγέτες της πόλης ανακοίνωσαν ένα σχέδιο πολλών εκατομμυρίων ευρώ για να φτιάξουν δρόμους το 2018, αλλά η πρόοδος ήταν αργή, σύμφωνα με το The Local. Μέχρι να γίνουν αυτές οι αναβαθμίσεις, οι «καταβόθρες» ενδέχεται να συνεχίσουν να αποκαλύπτουν αρχαία αρχιτεκτονική και αντικείμενα, όπως αυτές τις πλάκες.
 

Πηγή: LiveScience