Tριντό: Η Ρωσία δεν μπορεί να είναι εποικοδομητικός εταίρος στην G20

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν μπορεί να είναι εποικοδομητικός εταίρος στην G20, την Ομάδα των 20 πλούσιων κρατών, λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Οτάβα, ο Τριντό είπε ότι οι ηγέτες της Ομάδας των Είκοσι (G20) έχουν συζητήσεις σχετικά με τη συμμετοχή της Ρωσίας, επειδή ο πόλεμος στην Ουκρανία «ανέτρεψε την οικονομική ανάπτυξη για όλους σε όλο τον κόσμο και (η Ρωσία) δεν μπορεί να είναι ένας εποικοδομητικός εταίρος».

Οποιαδήποτε απόπειρα των ΗΠΑ, του Καναδά και άλλων δυτικών συμμάχων να αποκλείσουν τη Ρωσία πιθανότατα θα ασκούσε βέτο από άλλους στην G20, στην οποία συμμετέχουν η Κίνα, η Ινδία, η Σαουδική Αραβία μεταξύ άλλων.

Αντί να αποκλείσουν τη Ρωσία, ορισμένες χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο να παρακάμψουν παρουσίες της Μόσχας στην G20 φέτος, ανέφεραν πηγές στο Reuters την περασμένη εβδομάδα.

«Η ουσία είναι: Δεν μπορούμε να ενεργούμε σαν να μην έχει συμβεί τίποτε έχοντας τον (Ρώσο πρόεδρο) Βλαντίμιρ Πούτιν να κάθεται στο τραπέζι προσποιούμενος ότι όλα είναι εντάξει», είπε ο Τριντό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Ρωσία πρέπει να αποκλειστεί από την G20.

Το Κρεμλίνο είπε την περασμένη εβδομάδα ότι τίποτα τρομερό δεν θα συμβεί εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους διώξουν τη Ρωσία από το G20, επειδή πολλά από τα μέλη βρίσκονται σε οικονομικό πόλεμο με τη Μόσχα ούτως ή άλλως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ