Κλείσιμο

Τρας προς Μόσχα: «Τεράστιες οικονομικές συνέπειες» αν εισβάλει στην Ουκρανία - Δεν έγινε το τηλεφώνημα Τζόνσον-Πούτιν

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας υπέβαλε στη Βουλή των Κοινοτήτων νέο νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε «πολύ ευρύτερο» αριθμό ατόμων και επιχειρήσεων που συνδέονται με το Κρεμλίνο, στην περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Παρουσιάζω την ετοιμότητά μας να δράσουμε», είπε στους βουλευτές η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, προειδοποιώντας τη Μόσχα για ένα «άνευ προηγουμένου πακέτου συντονισμένων κυρώσεων» που θα έχει «τεράστιες συνέπειες για τα συμφέροντα και την οικονομία της Ρωσίας».

Μέχρι τώρα η Βρετανία επιβάλλει κυρώσεις μόνο σε Ρώσους που συνδέονται με την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.

Διπλωματικοί αναλυτές, ωστόσο, επισήμαναν ότι η ανάγκη έγκρισης της νέας νομοθεσίας αφαιρεί κάποια από την ταχύτητα με την οποία ενδεχομένως θα ήθελε να κινηθεί η βρετανική κυβέρνηση.

Η κα Τρας επανέλαβε ότι με τις νέες δυνητικές κυρώσεις «αυτοί εντός και γύρω από το Κρεμλίνο δε θα έχουν πουθενά να κρυφτούν».

Η Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε επίσης ότι η Βρετανία εξετάζει επιλογές για περαιτέρω ανάπτυξη στρατιωτών της χώρας με σκοπό την υποστήριξη νατοϊκών συμμάχων στο ανατολικό άκρο της Ευρώπης. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε ανάπτυξη «γρήγορων μαχητικών τζετ, πολεμικών πλοίων και στρατιωτικών ειδικών», αν και η ίδια την Κυριακή χαρακτήρισε «πολύ απίθανη» την αποστολή Βρετανών στρατιωτών στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, η Ντάουνινγκ Στριτ παραδέχθηκε ότι το προγραμματισμένο για το απόγευμα τηλεφώνημα μεταξύ Μπόρις Τζόνσον και Βλάντιμιρ Πούτιν δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς ο Βρετανός Πρωθυπουργός υποχρεώθηκε σε δίωρη εμφάνιση στη Βουλή των Κοινοτήτων λόγω της δημοσίευσης της αναφοράς της Σου Γκρέι για το 'partygate'.

Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο ίσως η επικοινωνία χρειαστεί να γίνει την Τρίτη, αν και η Mirror υποστήριξε πως η επικοινωνία έχει ματαιωθεί διότι η ρωσική πλευρά δεν μπορούσε να την επαναπρογραμματίσει.

Ο κ. Τζόνσον και η κα Τρας θα ταξιδέψουν την Τρίτη στο Κίεβο για συνάντηση με την ηγεσία της Ουκρανίας.

Δείτε όλες τις ειδήσεις