Κλείσιμο

Ένταση μεταξύ Ρωσίας-ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Ουκρανικό -Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν Ναζί, λέει η Ρωσία

Ένταση σημειώθηκε μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ουκρανικό ζήτημα.

Η Ρωσία κατήγγειλε με οργή τις Ηνωμένες Πολιτείες για «υστερία» για την Ουκρανία, λέγοντας ότι είχαν φέρει «καθαρούς Ναζί» στην εξουσία στα σύνορα της Ρωσίας και ήθελαν να κάνουν «ήρωες αυτούς τους λαούς που πολέμησαν στο πλευρό του Χίτλερ».

Σε μια σκληρή επίθεση προς τις ΗΠΑ, ο Ρώσος πρεσβευτής Vasily Nebenzya είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «προκαλούν κλιμάκωση» της κατάστασης κατηγορώντας ψευδώς τη Μόσχα ότι προετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία. 

«Περιμένετε να συμβεί, σαν να θέλετε τα λόγια σας να γίνουν πραγματικότητα», είπε ο Nebenzya στην πρέσβη των ΗΠΑ Linda Thomas-Greenfield.

Η σύγκρουση ήταν από τις πιο αιχμηρές των τελευταίων ετών στο διεθνές φόρουμ. Τα σχόλια του Nebenzya ήρθαν μετά την κατηγορία της Thomas-Greenfield ότι η Ρωσία «προσπαθούσε, χωρίς καμία τεκμηριωμένη βάση, να απεικονίσει την Ουκρανία και τις δυτικές χώρες ως επιτιθέμενους για να δημιουργήσουν πρόσχημα για επίθεση» από περισσότερα από 100.000 βαριά οπλισμένα στρατεύματα που έχει συγκεντρώσει στα σύνορα της Ουκρανίας.

Η Ρωσία, η οποία έχει απαιτήσει τη δέσμευση της Δύσης να αποκλείσει την Ουκρανία από την ομπρέλα ασφαλείας της, «απείλησε να αναλάβει στρατιωτική δράση εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της», δήλωσε η Thomas-Greenfield. 

«Εάν η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία, κανένας από εμάς δεν θα μπορεί να πει ότι δεν το είδαμε να έρχεται. Και οι συνέπειες θα είναι φρικτές, γι' αυτό και αυτή η συνάντηση είναι τόσο σημαντική σήμερα», τόνισε.

Η Ρωσία, με την υποστήριξη της Κίνας, ανάγκασε να γίνει ψηφοφορία στην αρχή της συνεδρίασης για να διεξαχθεί η συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών.

Ο κινεζικός πρέσβης Ζανγκ Τζουν είπε ότι «αυτό που χρειαζόμαστε επειγόντως τώρα είναι ήρεμη διπλωματία, αλλά όχι διπλωματία μικροφώνου».

Από την άλλη πλευρά ο Πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε πως η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με «ταχείες και σοβαρές συνέπειες» από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, εάν η Μόσχα επιτεθεί στην Ουκρανία, όμως άφησε, επίσης, ανοικτή την οδό της διπλωματίας, υπονοώντας το ενδεχόμενο διαλόγου.

«Εάν η Ρωσία είναι ειλικρινής στο να απευθυνθεί στις ανησυχίες μας για την ασφάλεια μέσω του διαλόγου, οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοί μας και οι εταίροι μας θα συνεχίσουν να εμπλέκονται καλή τη πίστει», αναφέρει ο Μπάιντεν σε μια ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

«Εάν, αντιθέτως, η Ρωσία επιλέξει να εγκαταλείψει τη διπλωματία και να επιτεθεί εναντίον της Ουκρανίας, η Ρωσία θα φέρει την ευθύνη και θα βρεθεί αντιμέτωπη με ταχείες και σοβαρές συνέπειες», προσέθεσε.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες συνέχισαν να ασκούν διπλωματική πίεση στη Ρωσία σε πολλά μέτωπα, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν αυτό που είπαν ότι είναι μια εισβολή που πιθανώς απέχει μόνο μέρες ή εβδομάδες.

Όλες οι ειδήσεις.

Πηγή: Washington Post