Κλείσιμο

Τρας και Μακρόν επισπεύδουν την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου σε βρετανικό έδαφος

Συμφωνήθηκε δε και περαιτέρω συνεργασία επί της ανάπτυξης πυρηνικής ενέργειας

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Στενότερη συνεργασία με τη Γαλλία για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας των δύο χωρών ανακοίνωσε η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, η οποία είχε συνάντηση με τον πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της χθεσινής συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να επισπεύσουν τη διαδικασία για την κατασκευή νέου πυρηνικού αντιδραστήρα επί βρετανικού εδάφους, του λεγόμενου Sizewell C, από τη γαλλική κρατική εταιρεία ενέργειας EDF. Συμφωνήθηκε δε και περαιτέρω συνεργασία επί της ανάπτυξης πυρηνικής ενέργειας.

Η εύρεση νέων πηγών ενέργειας έχει καταστεί ακόμα πιο επιτακτική για τη βρετανική κυβέρνηση μετά από τη χθεσινή έκθεση του διαχειριστή του συστήματος ηλεκτροδότησης που προειδοποιεί ότι σε περίπτωση έλλειψης φυσικού αερίου το χειμώνα ίσως η Βρετανία χρειαστεί να υφίσταται περιοδικές τρίωρες διακοπές ρεύματος ανά περιοχή.

Παράλληλα προαναγγέλθηκε η ανανέωση της συμμετοχής του Ηνωμένου Βασιλείου στη Συνεργασία Ενέργειας Βορείων Θαλασσών, η οποία επικεντρώνεται στην κατασκευή και στη διασύνδεση αιολικών πάρκων. Η συμμετοχή της χώρας σε αυτή τη συνεργασία είχε στην ουσία παγώσει μετά από το Brexit.

Κατά την εκστρατεία διεκδίκησης της πρωθυπουργίας η κα Τρας είχε προξενήσει αντιδράσεις σχολιάζοντας ότι «οι ένορκοι δεν έχουν ακόμα αποφασίσει αν ο Μακρόν είναι φίλος ή εχθρός» του Ηνωμένου Βασιλείου.

Από την Πράγα πάντως την Πέμπτη χαρακτήρισε τον Γάλλο Πρόεδρο «φίλο» και ανακοίνωσε μάλιστα ότι από του χρόνου θα αναβιώσει η ετήσια βρετανογαλλική σύνοδος που έχει σταματήσει να διεξάγεται από το 2018.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός δήλωσε μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο Μακρόν στο περιθώριο της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας ότι συνεργάζεται «πάρα πολύ στενά» μαζί του.

Όπως είπε, πέρα από την ενέργεια, η διμερής συνεργασία αφορά θέματα όπως η ασφάλεια και η παράνομη μετανάστευση.

Πηγή: skai.gr