Έκτακτη καθησυχαστική δήλωση από την Τράπεζα της Αγγλίας λόγω των ανησυχιών για τη στερλίνα

Η στερλίνα έχει υποχωρήσει σε χαμηλό 37 ετών έναντι του δολαρίου μετά από τον μίνι προϋπολογισμό που παρουσίασε την Παρασκευή η νέα κυβέρνηση της Λιζ Τρας

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Στην ασυνήθιστη κίνηση να εκδώσει δήλωση προέβη η Τράπεζα της Αγγλίας εν μέσω των ανησυχιών για την πορεία της στερλίνας, η οποία έχει υποχωρήσει σε χαμηλό 37 ετών έναντι του δολαρίου μετά από τον μίνι προϋπολογισμό που παρουσίασε την Παρασκευή η νέα κυβέρνηση της Λιζ Τρας.

Η δήλωση του διοικητή της κεντρικής Άντριου Μπέιλι αναφέρει πως η αρμόδια επιτροπή νομισματικής πολιτικής «δε θα διστάσει να αλλάξει τα επιτόκια κατά πώς θα είναι αναγκαίο για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2% με τρόπο βιώσιμο μεσοπρόθεσμα, συμφώνως προς την εντολή της».

Ο κ. Μπέιλι σημειώνει ωστόσο ότι η απόφαση για το ύψος του βασικού επιτοκίου δανεισμού ανάλογα με τις επιπτώσεις των μέτρων της κυβέρνησης και της πτώσης της στερλίνας στη ζήτηση και στον πληθωρισμό θα ληφθούν στην επόμενη προκαθορισμένη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής.

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούσαν πως η Τράπεζα της Αγγλίας θα προέβαινε ενδεχομένως και σήμερα σε μία έκτακτη αύξηση του επιτοκίου της, το οποίο μόλις την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκε κατά 50 μονάδες βάσης σε 2,25%.

Η διάψευση αυτών των προσδοκιών προκάλεσε αμέσως νέα πτώση της στερλίνας, η οποία είχε ανακάμψει από το πρωινό ιστορικό χαμηλό του 1,03 έναντι του δολαρίου σε 1,09 το απόγευμα.

Λίγο πριν από τη δήλωση της Τράπεζας της Αγγλίας, εξάλλου, το Υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει πως ο υπουργός Κουάσι Κουάρτενγκ θα προβεί στις 23 Νοεμβρίου σε παρουσίαση ενός «μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλάνου», που θα αναπτύσσει τους δημοσιονομικούς κανόνες με τους οποίους θα ασκείται η κυβερνητική πολιτική.

Ερωτηθείς νωρίτερα για τη νευρική αντίδραση των αγορών στο πακέτο μαζικής περικοπής φόρων που εξήγγειλε, ο κ. Κουάρτενγκ είχε επιλέξει να μην κάνει κανένα σχόλιο.

Αμφότερες οι τοποθετήσεις, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές στη Βρετανία, μαρτυρούν την ανησυχία που έχει προκαλέσει η αντίδραση των αγορών και η πτώση της στερλίνας, αλλά συνιστούν επίσης προσπάθεια να βεβαιωθεί πως υπάρχει επαρκές δημοσιονομικό πλάνο.
 

Πηγή: skai.gr