Ρωσική υπηκοότητα στον Έντουαρντ Σνόουντεν από τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο 39χρονος Σνόουντεν είχε εγκαταλείψει τις ΗΠΑ για τη Ρωσία, όπου του δόθηκε άσυλο

Ρωσική υπηκοότητα έδωσε στον  πρώην αξιωματικό των αμερικανικών μυστικών Έντουαρτ Σνόουντεν με διάταγμα που υπέγραψε σήμερα, Δευτέρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Υπενθυμίζεται ότι ο 39χρονος Σνόουντεν είχε εγκαταλείψει τις ΗΠΑ για τη Ρωσία, όπου του δόθηκε άσυλο, μετά τη αποκάλυψη, το 2013, πληροφοριών για προγράμματα παρακολούθησης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA), για την οποία εργαζόταν ως διαχειριστής συστημάτων. Οι πληροφορίες αποκαλύπτουν τα προγράμματα παρακολούθησης που τρέχει η NSA με τη συνεργασία εταιριών τηλεπικοινωνιών και Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Ο Ρώσος δικηγόρος του πληροφοριοδότη, Ανατόλι Κουτσερένα, από την πλευρά του διευκρίνισε ότι ο Σνόουντεν δεν θα επηρεαστεί από τη διαταγή επιστράτευσης για την εισβολή στην Ουκρανία, η οποία διατάχθηκε από τον Πούτιν την περασμένη εβδομάδα. «Δεν υπηρέτησε στον ρωσικό στρατό και ως εκ τούτου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία μας, δεν εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία πολιτών που τώρα επιστρατεύονται», είπε στο πρακτορείο Ria Novosti.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σύντροφος του Σνόουντεν, Λίντσεϊ Μιλς, έχει επίσης κάνει αίτηση για να λάβει ρωσική υπηκοότητα και η κόρη τους την έχει ήδη, έχοντας γεννηθεί στη Ρωσία.

Στις ΗΠΑ ο Σνόουντεν κατηγορείται για παραβίαση δύο άρθρων της νομοθεσίας περί κατασκοπείας. Η παραβίαση του κάθε άρθρου επισύρει ποινή κάθειρξης έως δέκα έτη. Οι αμερικανικές αρχές έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θεωρούν τον Σνόουντεν προδότη και δεν προτίθενται να τον συγχωρέσουν.

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τον Σνόουντεν «κατάσκοπο» και είχε ζητήσει από τη Ρωσία την έκδοση του. Το 2016 ο Σνόουντεν είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον όρο «μια δίκαιης δίκης» ζητώντας από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να του απονεμηθεί χάρη.

Πηγή: skai.gr