Τελειώνουν οι... καθυστερήσεις για τον Τραμπ: Η μία μετά την άλλη οι ήττες για τον έλεγχο των απόρρητων εγγράφων

Τρία δικαστήρια αποφάνθηκαν, μέσα σε ένα 24ωρο, εναντίον του πρώην προέδρου των ΗΠΑ - Ανοίγει ο δρόμος για επιτάχυνση του ελέγχου στα απόρρητα έγγραφα

Τρεις διαδοχικές ήττες υπέστη στα δικαστήρια ο Ντόναλντ Τραμπ, στην προσπάθειά του να καθυστερήσει ή και να αποφύγει τον έλεγχο για την κατοχή και μεταφορά απόρρητων εγγράφων από τον Λευκό Οίκο, στην ιδιωτική του κατοικία στη Φλόριντα. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να χάνει σημαντικό έδαφος και οι προσπάθειες για καθυστερήσεις να φτάνουν στο τέλος τους, την ίδια στιγμή που η έρευνα συνεχίζεται και τα στοιχεία είναι αδιάσειστα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης κέρδισε την Πέμπτη μια δίκη. Το διάταγμα του δικαστηρίου ανοίγει τον δρόμο στους εισαγγελείς να προχωρήσουν πιο γρήγορα, καθώς διερευνούν πιθανές παραβιάσεις του νόμου περί κατασκοπείας και εάν ο Τραμπ ή οι βοηθοί του παρεμπόδισαν τη δικαιοσύνη για υλικό που είχε αποθηκευτεί απρόσεκτα και το οποίο μπορεί να μην δικαιούται να έχει στην κατοχή του βάσει του νόμου.

Τραμπ

Σε ένα άλλο χτύπημα στον πρώην πρόεδρο την Πέμπτη, ένας ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε τους πρώην δικηγόρους του Λευκού Οίκου, επί εποχής Τραμπ, να δώσουν πρόσθετη ένορκη μαρτυρία, αφού απέρριψε τους ισχυρισμούς του Τραμπ που στηρίζονταν στο προνόμιο του δικηγόρου ή εκτελεστικού προνόμιου. Οι δύο δικηγόροι είχαν αρνηθεί να απαντήσουν σε ορισμένες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια προηγούμενης εμφάνισής τους ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα που ερευνά την εξέγερση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Τόσο αυτή η υπόθεση, όσο και το θέμα που επικεντρώνεται σε έγγραφα που πήρε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, επιβλέπονται τώρα από τον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ.

Σε ένα άλλο νομικό μέτωπο που απειλεί τον Τραμπ, ο άλλοτε σύμβουλός του για την εθνική ασφάλεια Μάικλ Φλιν έγινε ο τελευταίος συνεργάτης του που διατάχθηκε να καταθέσει ενώπιον του εισαγγελέα της Ατλάντα. Η συγκεκριμένη έρευνα εξετάζει την προσπάθεια του Τραμπ το 2020 να αναστρέψει την ήττα του στους εκλογές.

Τραμπ

Πηγή: skai.gr