Έκλεισε και επίσημα η συμφωνία για το προσωρινό πλαφόν στα 60 δολάρια στο ρωσικό πετρέλαιο

Την Κυριακή η τυπική έγκριση - Πρόκειται για συμφωνία στο επίπεδο στο οποίο είχαν συμφωνήσει όλες οι χώρες της G7 και θα αναθεωρείται κάθε δύο μήνες

Έκλεισε κι επισήμως η συμφωνία για προσωρινό πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο.

Συγκεκριμένα, η Πολωνία ήρε την Παρασκευή το τελευταίο εμπόδιο ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει τις διαδικασίες για επιβολή πλαφόν στην τιμή του εξαγόμενου δια θαλάσσης ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Πρόκειται για συμφωνία στο επίπεδο στο οποίο είχαν συμφωνήσει όλες οι χώρες της G7 και θα αναθεωρείται κάθε δύο μήνες.

Διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για πλαφόν 60 δολαρίων στα φορτία ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με τον Αντρέι Σάντος πρεσβευτή της Πολωνίας στο μπλοκ και βασικό διαπραγματευτή για την εν λόγω πολιτική, καθώς και άλλους αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεδομένου ότι δεν έχουν εξουσιοδότηση να κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Η Βαρσοβία είχε επιφυλάξεις ως προς το να δεχτεί τη συμφωνία πριν εξετάσει τον μηχανισμό που προτείνεται για τη διατήρηση του πλαφόν κάτω από την τιμή της αγοράς. 

Τελικώς αποφάσισε ότι πράγματι ο εν λόγω μηχανισμός θα διατηρήσει το ανώτατο όριο των τιμών τουλάχιστον 5% κάτω από τα επίπεδα διακύμανσής τους στην αγορά.

Η Ε.Ε. μπορεί τώρα να ξεκινήσει μια γραπτή διαδικασία για την έγκριση της συμφωνίας και σκοπεύει να την ανακοινώσει επίσημα την Κυριακή.

Λεπτομέρειες της συμφωνίας πρόκειται να δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Κυριακή.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το ανώτατο όριο τιμών θα μειώσει σημαντικά τα έσοδα της Ρωσίας.

«Θα μας βοηθήσει να σταθεροποιήσουμε τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας, προς όφελος των αναδυόμενων οικονομιών σε όλο τον κόσμο», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν με ανάρτηση στο Twitter, προσθέτοντας ότι το ανώτατο όριο θα είναι «ρυθμιζόμενο με την πάροδο του χρόνου» για να αντιδρά στις εξελίξεις της αγοράς.

Το ανώτατο όριο τιμών της G7 θα επιτρέψει σε χώρες εκτός ΕΕ να συνεχίσουν να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο δια θαλάσσης, αλλά θα απαγορεύσει σε ναυτιλιακές, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες να διακινούν φορτία ρωσικού αργού σε όλο τον κόσμο, εκτός εάν αυτό πωλείται σε τιμές κάτω από το πλαφόν.

Επειδή οι πιο σημαντικές ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες εδρεύουν στις χώρες της G7, το ανώτατο όριο τιμών θα δυσκολέψει πολύ τη Μόσχα να πουλήσει το πετρέλαιο της σε υψηλότερη τιμή.

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε τα νέα ότι η ΕΕ «ενώνεται» για το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου και είπε ότι αυτό αναμένεται να περιορίσει τα ρωσικά έσοδα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της κάτω βουλής της Ρωσίας αντέδρασε λέγοντας η ΕΕ θέτει σε κίνδυνο την ίδια της την ενεργειακή ασφάλεια, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η αρχική πρόταση της G7 την περασμένη εβδομάδα ήταν για ανώτατο όριο τιμής στα 65-70 δολάρια ανά βαρέλι χωρίς μηχανισμό προσαρμογής. Δεδομένου ότι το ρωσικό αργό πετρέλαιο (Urals) εμπορεύεται σε τιμές ήδη χαμηλότερες, η Πολωνία, η Λιθουανία και η Εσθονία πίεζαν για χαμηλότερη τιμή.

Η τιμή διαπραγμάτευσης του ρώσικου αργού ανερχόταν στα 67 δολάρια το βαρέλι σήμερα.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ είχαν διαμάχες επί μέρες για τις λεπτομέρειες του μέτρου με ορισμένες χώρες να προσθέτουν όρους στη συμφωνία - όπως ότι το ανώτατο όριο τιμών θα αναθεωρηθεί στα μέσα Ιανουαρίου και έκτοτε θα αναθεωρείται κάθε δύο μήνες, σύμφωνα με διπλωμάτες και ένα έγγραφο της ΕΕ που περιήλθε σε γνώση του Reuters χθες, Πέμπτη.

Το έγγραφο ανέφερε επίσης ότι «μεταβατική περίοδος» 45 ημερών θα ισχύει για τα πλοία που μεταφέρουν ρωσικό αργό που έχει φορτωθεί πριν από τις 5 Δεκεμβρίου και θα εκφορτωθεί στον τελικό προορισμό του έως τις 19 Ιανουαρίου 2023.

Πηγή: skai.gr