Τούρκος αξιωματούχος: Δεν παραδίδουμε τους S-400 – «Καθορίζουμε τη δική μας πορεία»

Η Τουρκία δεν συζητά την εγκατάλειψη των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 υπό την πίεση των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ, τόνισε στη ρωσική εφημερίδα Izvestia ο πρόεδρος της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ. Διεμήνυσε μάλιστα, ότι «η ίδια η Τουρκία είναι σε θέση να καθορίσει τη δική της πορεία». 

Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, η θέση της Άγκυρας δεν συζητείται, ούτε καν εξετάζεται το ενδεχόμενο τερματισμού της συνεργασίας με τη Ρωσία. Δήλωσε ότι η θέση της Τουρκίας είναι «να διασφαλίσει την ειρήνη και να βάλει τέλος στη σύγκρουση στην Ουκρανία». 

Η Κρατική Δούμα δεν βλέπει κανένα λόγο για την Τουρκία να συμφωνήσει με την πρόταση της Ουάσιγκτον και να μεταφέρει το σύστημα S-400 στην Ουκρανία, «αφού τα χρειάζεται η ίδια» τονίζει από πλευρά της η ρωσική εφημερίδα σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει τους S-400 και να τους παραδώσει στην Ουκρανία». Γιατί να το κάνουν αυτό; Αυτά τα συστήματα λειτουργούν για αυτούς, είναι αξιόπιστα και ξεπερνούν σε απόδοση το [σύστημα] Patriot. Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα ακολουθήσει την επιταγή της Αμερικής», δήλωσε στην Izvestia ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας Αλεξέι Τσέπα. 

Εμπειρογνώμονες με τους οποίους ήρθε σε επαφή η Izvestia πιστεύουν ότι η Άγκυρα θα διατηρήσει τη «σχετική ουδετερότητά της» στην ουκρανική σύγκρουση και δεν θα αποκηρύξει τη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία με τη Ρωσία. 
 

Πηγή: skai.gr