Το άσπρο μαύρο κάνει η Τουρκία: «Η Ελλάδα προκαλεί και καταχράται συμμαχίες»!

Το άσπρο μαύρο επιχειρεί να κάνει η Άγκυρα, κατηγορώντας την Ελλάδα για… προκλήσεις στο Αιγαίο αλλά και για «κατάχρηση συμμαχιών» στη σκιά της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο.  
 
Μετά την ολοκλήρωση  του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία  περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. 

Όπως ισχυρίζεται η Τουρκία, «εξετάστηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι εντεινόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τις Συνθήκες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος (υπαινιγμός για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών), όπως εξετάστηκαν και οι προσπάθειες της Ελλάδας να καταχραστεί τις συμμαχίες στις οποίες είναι μέλος και στις οποίες θα πρέπει ουσιαστικά να συνεργάζεται». 


Ξεκαθαρίσαμε, προσθέτει το ανακοινωθέν, πως θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας». 

Όπως τόνισε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης η σημερινή ανακοίνωση είναι αρκετά πιο σκληρή από την ανάλογη ανακοίνωση του Συμβουλίου το Μάρτιο. 

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας της γειτονικής χώρας υπήρξε αναφορά και στη σχεδιαζόμενη τουρκική στρατιωτική εισβολή στη Συρία, προκειμένου να δημιουργηθεί μία ζώνη ασφαλείας 30 χιλιομέτρων, όπως είχε γράψει ο ΣΚΑΪ από τις 23 Μαΐου.

Σουηδία – Φινλανδία

Σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, τονίζεται ότι «η Τουρκία, η οποία εκπληρώνει πάντα το πνεύμα και το δίκαιο της συμμαχίας στις διεθνείς συμμαχίες, αναμένει την ίδια ευθύνη και ειλικρίνεια από τους συμμάχους της».

«Έγινε έκκληση προς τις χώρες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο υποστηρίζοντας την τρομοκρατία, να βάλουν τέλος σε αυτή τη στάση και να λάβουν υπόψη τις ευαισθησίες της Τουρκίας για την ασφάλεια» τονίζεται χαρακτηριστικά, σε μια έμμεση αναφορά στην Σουηδία και τη Φινλανδία.

"Δεν μπλοφάρουμε" 

«Μιλάμε πολύ σοβαρά για τα νησιά, δεν μπλοφάρουμε» δήλωσε νωρίτερα σήμερα, κατά την επιστροφή του από το Ισραήλ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξαπολύοντας νέες απειλές σε βάρος της Ελλάδας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στο ταξίδι ο Τσαβούσογλου είπε, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης: «Είναι αντίθετο με το Διεθνές Δίκαιο η Ελλάδα να παραβιάζει το καθεστώς των νησιών που της δόθηκαν υπό όρους στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συμφωνιών της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947».

Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε πάντως την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας απαιτούν από όλους τον σεβασμό, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντησή του στη Βόρεια Μακεδονία με τον ομόλογό του Μπουγιάρ Οσμάνι. 

«Η Ελλάδα απέναντι στις προκλήσεις που δέχεται, παραμένει ψύχραιμη. Δεν πρόκειται να υποκύψουμε στον πειρασμό να απαντάμε στις προκλήσεις που δεχόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Εμείς έχουμε μία θέση πολύ βασική: το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας απαιτούν από όλους τον σεβασμό. Αυτός είναι ο θεμελιώδης κανόνας της Συμμαχίας που ανήκουμε, του ΝΑΤΟ, αλλά και της διεθνούς κοινότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Πηγή: skai.gr