Τουρκία: Τι σημαίνει το «όχι» Ερντογάν στην Σύμβαση Κωνσταντινούπολης- Πώς επηρεάζει τις γυναίκες

Έχοντας υποστεί σωματική κακοποίηση από τον πρώην σύντροφό της η Γιαγκμούρ Ντενλί βρήκε παρηγοριά στη δουλειά της θεραπεύοντας ζώα και ασφάλεια στην προστασία που της παρείχε η διεθνής Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, που πήρε το όνομά της από την πόλη όπου υπογράφηκε το 2011 και από την οποία αιφνιδιαστικά αποχώρησε ο πρόεδρος Ερντογάν.

Η Ντενλί είχε καταφύγει στην αστυνομία με φωτογραφίες από τους μώλωπες που έφερε και είχε κερδίσει περιοριστικά μέτρα για δύο μήνες εις βάρος του συντρόφου της.

"Το επίπεδο της βίας είχε αυξηθεί και είχε εξελιχθεί σε βασανιστήρια. Δεν ήταν εύκολο να χωρίσω με όλες τις απειλές και τις προσβολές και έτσι προσέφυγα στη δικαιοσύνη", λέει στο Ρόιτερς η 33χρονη κτηνίατρος.

Ενώ οι εισαγγελείς εξέτασαν την υπόθεση της Ντενλί, όπως λέει η ίδια τα περιοριστικά μέτρα ανανεώθηκαν αυτομάτως με βάση τους όρους της διεθνούς Σύμβασης.

Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αιφνιδίασε τους ευρωπαίους συμμάχους με μια εκτός προγράμματος ανακοίνωσή τους μέσα στη νύχτα ότι η Τουρκία αποσύρεται από την Σύμβαση την οποία είχε μάλιστα πρώτη υπογράψει.

"Η Σύμβαση ήταν πολύ χρήσιμη για μένα καθώς με βοήθησε να ξεπεράσω πολύ γρήγορα αυτή την κατάσταση. Τόσο με τα περιοριστικά μέτρα...όσο και με την γρήγορα δικαστική διαδικασία", λέει η Ντενλί.

"Ενιωθα πιο ασφαλής, ένιωθα προστατευμένη. Σήμερα έχουμε μείνει όλες μετέωρες".

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δείχνουν ότι το 38% των γυναικών στην Τουρκία υφίστανται κάποια στιγμή στη ζωή τους βία από κάποιον σύντροφό τους, σε σχέση με το 25% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη.

Τα ποσοστά των γυναικοκτονιών, για τα οποία δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, σχεδόν τριπλασιάστηκαν στην Τουρκία την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με μια μκο.

Από την αρχή του χρόνου 78 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από άνδρες ή έχουν χάσει τη ζωή τους κάτω από ύποπτες συνθήκες, σύμφωνα με την οργάνωση.

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ

Η Σύμβαση επιδιώκει να αποτρέψει την βία κατά των γυναικών, περιλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας, και να θέσει ένα τέλος στην δικαστική ασυλία για τους δράστες.

Αλλά οι συντηρητικοί στο ισλαμιστικών καταβολών κόμμα του Ερντογάν λένε ότι το κείμενο της Σύμβασης, το οποίο τονίζει την ισότητα των φύλων και απαγορεύει την διάκριση με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, υπονομεύει τις οικογενειακές δομές και ενθαρρύνει την βία.

Αξιωματούχοι είπαν αυτή την εβδομάδα ότι η εθνική νομοθεσία θα προστατεύει τις γυναίκες στην Τουρκία και όχι οι διεθνείς συνθήκες.

"Όσοι αντιτίθενται στην Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης δεν επιθυμούν το είδος της προστασίας που παρέχεται από το κράτος όταν μια γυναίκα αντιμετωπίζει ενδοοικογενειακή βία", είπε στο Ρόιτερς η Φεριντέ Ακάρ, μια ακαδημαϊκός η οποία συμμετείχε στην σύνταξη της Σύμβασης.

"Νομίζουν ότι παρεμβαίνει στην ελευθερία ενεργειών για τους άνδρες που θεωρούν ότι τους ανήκουν οι γυναίκες", σχολιάζει η ίδια.

Όταν ξύπνησε το πρωί του Σαββάτου και άκουσε την είδηση για την απόφαση του Ερντογάν η Ακάρ ένιωσε ότι δέχτηκε ένα πλήγμα. "Είναι πολύ στενόχωρο και με θλίβει πάρα πολύ, με κάνει να φοβάμαι για το μέλλον και να μην έχω καμία ελπίδα", εξηγεί.

Τις ανησυχίες της συμμερίζονται και οι δυτικοί σύμμαχοι της Άγκυρας, οι οποίοι χαρακτήρισαν ακατανόητη και αδικαιολόγητη την απόφαση του τούρκου προέδρου, η οποία, σύμφωνα με τους ίδιους, κινδυνεύει να υπονομεύσει τα δικαιώματα των γυναικών στην Τουρκία.

Ο δικηγόρος Κωνσταντινούπολης Ρεζάν Εποζντεμίρ, ο οποίος έχει εκπροσωπήσει συγγενείς θυμάτων γυναικοκτονιών, λέει ότι η Τουρκία οδεύει προς μια "πολύ σοκαριστική κατεύθυνση" αποχωρώντας από την Σύμβαση.

"Θεωρώ ότι είναι πολύ ατυχές και νομικά εσφαλμένο το ότι αποσύρθηκε η Τουρκία", σχολίασε στο Ρόιτερς.

Σύμφωνα με την Ντενλί, τα ποσοστά βίας εις βάρος γυναικών και παιδιών αυξάνονται στην Τουρκία και στην περίπτωσή της η Σύμβαση της παρείχε ασφάλεια, η οποία της διασφάλιζε ότι θα είχε άμεση προστασία από τον πρώην σύντροφό της. "Δεν ξέρω αν θα αντικατασταθεί ή τι θα την αντικαταστήσει, αλλά ζω μέσα στον φόβο", καταλήγει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ