ΚΑΙΡΟΣ

Τραγωδία χωρίς τέλος σε Τουρκία - Συρία: Πάνω από 9.600 νεκροί - Δεκάδες χιλιάδες τραυματίες

Σχεδόν 50.000 οι τραυματίες στην Τουρκία - Πάνω από 450.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει σε φοιτητικές εστίες εν μέσω αντίξοων καιρικών συνθηκών

Τραγωδία χωρίς τέλος στην Τουρκία και τη Συρία, με τους νεκρούς να ξεπερνούν πλέον τις 9.655. Ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία έφτασε τους 7.108, ενώ ο αριθμός των τραυματιών τους 40.910, σύμφωνα με νέα στοιχεία της AFAD (υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών). 

Η AFAD ανακοίνωσε επίσης ότι 79.110 άτομα προσπαθούν να διασώσουν εγκλωβισμένους και να βοηθήσουν τους αστέγους. Πάνω από 450.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει σε φοιτητικές εστίες, εν μέσω αντίξοων καιρικών συνθηκών. 

Καλώντας όλους τους πολίτες να απέχουν από την είσοδο σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές, ο Τατάρ είπε ότι οι απρόβλεπτοι μετασεισμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν αμέσως την κατάρρευσή τους. Κάλεσε επίσης τους πολίτες να μην χρησιμοποιούν τηλέφωνα εκτός και αν πρόκειται για έκτακτη ανάγκη.

Άλλοι 2.547 νεκροί έχουν ανασυρθεί στη Συρία, σύμφωνα με τις αρχές και μέλη των υγειονομικών υπηρεσιών.

Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν και σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες.  

Η Συρία, στην οποία έχει ξεσπάσει πολύχρονος εμφύλιος πόλεμος, έχει πληγεί ιδιαίτερα σοβαρά με περισσότερους από 2.547 θανάτους και χιλιάδες άλλους τραυματίες. Η Τουρκία ανακοίνωσε το κλείσιμο των σχολείων μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου σε όλη τη χώρα και κήρυξε μια εβδομάδα πένθους.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες στις 10 επαρχίες που επλήγησαν περισσότερο από τους φονικούς σεισμούς.

Πηγή: skai.gr