Τουρκία: Στο λιμάνι της Μερσίνης το 4ο γεωτρύπανο – «Επόμενη κίνηση η Ανατολική Μεσόγειος» 

Στο λιμάνι Τασουτζού (Ολμοί) της Μερσίνης, βόρεια της Κύπρου, βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης το τέταρτο, και πιο προηγμένο, τουρκικό γεωτρητικό σκάφος. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, μετά από δίμηνη παραμονή στη Μερσίνη, το καινούργιο πλοίο του τουρκικού στόλου «αναμένεται να πλεύσει στην Ανατολική Μεσόγειο» χωρίς όμως να αναφέρεται πού ακριβώς. 

«Το πλοίο, που ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Νότια Κορέα στις 7 Μαρτίου, θα μείνει στο λιμάνι της Μερσίνης για περίπου δύο μήνες στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την πρώτη του άσκηση γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο» σημειώνεται.

Πρόκειται για γεωτρητικό σκάφος έβδομης γενιάς, βαθέων υδάτων, «ένα επίπεδο καλύτερο» από τα άλλα τρία πλοία, Fatih, Kanuni και Yavuz (φωτό), του τουρκικού στόλου σύμφωνα πάντα με το Anadolu.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, το πλοίο είναι ικανό να τρυπήσει σε βάθη 12.200 μέτρων, είναι μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων, εξοπλισμένο με προηγμένη τεχνολογία έβδομης γενιάς και πλήρωμα 200 ατόμων.

Το πλοίο διαθέτει επίσης ένα ενεργό σύστημα εντοπισμού θέσης και προς το παρόν ονομάζεται «Cobalt Explorer», αλλά θα μετονομαστεί.

Πηγή: skai.gr