Στην Τουρκία ο Άντονι Μπλίνκεν - Πέταξαν με Τσαβούσογλου πάνω από τις σεισμόπληκτες περιοχές - Φωτό

Τσαβούσογλου και Μπλίνκεν είχαν σύντομη συνάντηση, και αμέσως μετά επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο με προορισμό σεισμόπληκτες περιοχές

Θερμή υποδοχή επιφύλαξε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ κοντά στα Άδανα. Τον υπουργό Εξωτερικών ανέμενε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα Τζεφ Φλέικ.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν σύντομη συνάντηση, και αμέσως μετά επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας με προορισμό σεισμόπληκτες περιοχές. 

Blinken

Στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο πλευρών σαφώς και παραμένει και η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της εταιρικής σχέσης ΗΠΑ – Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι εξακολουθεί και υπάρχει το αγκάθι από το μπλόκο -πρακτικά- του Ταγίπ Ερντογάν στην ένταξη Σουηδίας και Φιλανδίας στη συμμαχία.

Όσο και να μην προτάσσεται, καθώς κυριαρχεί το θέμα του σεισμού στην Τουρκία, σαφώς αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι και η αγορά των F-16 όπως και η αναβάθμιση αυτών που διαθέτει η Τουρκία.

Στην Αθήνα, ο Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τους οποίους θα συζητήσει την αμυντική συνεργασία, την ενεργειακή ασφάλεια και την κοινή δέσμευση ΗΠΑ και Ελλάδας στην υπεράσπιση της Δημοκρατίας. 

Blinken

Μπλίνκεν

Cavusoglu

Πηγή: skai.gr