«Φιέστα» Ερντογάν με... Μπαχτσελί, Τσιλέρ και Περίντσεκ - Μπαμπατζάν: «Ο Ερντογάν υπόσχεται το μέλλον, με το μαύρο παρελθόν της Τουρκίας»  

Άλλοτε ο Ερντογάν είχε δίπλα του τους φιλοευρωπαϊστές Νταβούτογλου και Μπαμπατζάν, τώρα έχεις αυτές τις δυνάμεις, σχολίασε ο Μανώλης Κωστίδης. 

Νέα «φιέστα» έστησε το Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εγκαινιάζοντας τις εγκαταστάσεις στις οποίες προβλέπεται να ξεκινήσει μέσα στο 2023 η μαζική παραγωγή του τουρκικού ηλεκτρικού αυτοκινήτου SUV της TOGG.

Όπως τόνισε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, δίπλα του βρέθηκαν η «πρώτη κυρία» της Τουρκίας Εμινέ Ερντογάν, ο επικεφαλής ιμάμης Αλί Ερμπάς, ο ακροδεξιός κυβερνητικός του εταίρος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, η πρώτη και μόνη μέχρι σήμερα γυναίκα πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ την πρωθυπουργό των Ιμίων και της καταστροφής της τουρκικής οικονομίας το 1994, καθώς και ο φιλορώσος Ντογού Περίντσεκ. 


Ο Ντογού Περίντσεκ υπήρξε επίσης ο πρώτος άνθρωπος διεθνώς που καταδικάσθηκε για άρνηση της Αρμενικής Γενοκτονίας από ελβετικό δικαστήριο το 2007 – ωστόσο η προσφυγή του στο Στρασβούργο τον δικαίωσε, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε το 2013 ότι παραβιάσθηκε στην περίπτωσή του η ελευθερία του λόγου.

Άλλοτε ο Ερντογάν είχε δίπλα του τους φιλοευρωπαϊστές Νταβούτογλου και Μπαμπατζάν, τώρα έχεις αυτές τις δυνάμεις, σχολίασε ο Μανώλης Κωστίδης. 

Κατόπιν αυτών, ο άλλοτε συνεργάτης του Ερντογάν πρόεδρος του Κόμματος της Δημοκρατίας και της Προόδου Αλί Μπαμπατζάν, δήλωσε ειρωνικά ότι «ο Ερντογάν υπόσχεται το μέλλον, με το μαύρο παρελθόν της Τουρκίας».   

Το πρώτο μοντέλο της TOGG είναι ένα ηλεκτρικό SUV, με τις πωλήσεις του να είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν στα τέλη του τρίτου τριμήνου του 2023. Στα σχέδια της εταιρείας είναι η εξαγωγή του τουρκικού ΙΧ στην Ευρώπη και στη συνέχεια στον υπόλοιπο κόσμο. 

Μάλιστα, ο επικεφαλής υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς προσευχήθηκε για την καλή πορεία του νέου SUV μοντέλου: 

«Υψώνουμε τα χέρια μας για σένα Θεέ μου. Θεέ μου μη μας διώξεις. Αμήν! Την  ημέρα της ίδρυσης της δημοκρατίας μας που είναι η μέρα υπερηφάνειας για το κράτος μας για τον λαό μας ζούμε μεγάλες στιγμές Θεέ μου. Είναι μεγάλη στιγμή Θεέ μου το εθνικό μας αυτοκίνητο ξεκίνησε την παραγωγή του. Θεέ μου βοήθησε μας να ολοκληρωθεί με επιτυχία η παραγωγή του αυτοκινήτου μας. Θεέ μου μην δυσκολεύεις τις εργασίες μας». 
 

Togg

Ερντογάν

Togg

Πηγή: skai.gr