Τουρκία: Ξηλώθηκε και η ταμπέλα του μουσείου στην Αγία Σοφία - Τι σχεδιάζεται

Την ταμπέλα του μουσείου στην Αγία Σοφία κατέβασαν σήμερα υπάλληλοι του μνημείου ενόψει της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής που θα πραγματοποιηθεί εντός του κτιρίου στις 24 Ιουλίου και της μετατροπής της σε τέμενος.

Στο σημείο ήταν και ο διευθυντής της Ασφάλειας Κωνσταντινούπολης Ζαφέρ Ακτάς ο οποίος δήλωσε ότι «ήρθαμε εδώ σήμερα για να επιθεωρήσουμε τα μέτρα ασφαλείας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες μας στις 24 Ιουλίου θα μπορέσουν να προσευχηθούν άνετα και ειρηνικά».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μόνο σε 1.000 άτομα θα επιτραπεί να μπουν εντός της Αγίας Σοφίας για προσευχή στις 24 Ιουλίου λόγω της πανδημίας, παρόλο που η χωρητικότητά της είναι της τάξης των 4.000. Χιλιάδες Μουσουλμάνοι αναμένεται να προσευχηθούν έξω.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι, στις 29 Μαΐου, κατά την επέτειο της Άλωσης, σχεδιάζεται να προσκαλούνται ηγέτες ισλαμικών κρατών για τους εορτασμούς για την Άλωση στην Αγία Σοφία. Η κρατική τηλεόραση ΤRΤ θα μεταδίδει ζωντανά τις τελετές. Η ΤRΤ θα μεταδίδει επίσης ζωντανά την προσευχή της Παρασκευής κάθε βδομάδα από την Αγία Σοφία.

Πάντως ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Νουμάν Κουρτουλμούς, δήλωσε ότι στις 24 Ιουλίου την προσευχή στην Αγία Σοφία δεν θα την διαβάσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αλλά ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς. Άλλωστε ούτε και ο Μωάμεθ ο Πορθητής ήταν εκείνος που διάβασε την προσευχή της Παρασκευής που έγινε αμέσως μετά την άλωση, εξηγεί ο Νουμάν Κουρτουλμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ