Νέα προσκόμματα της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας: «Δεν θα εγκριθεί σε μια νύχτα στη Βουλή»  

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει σκωπτικά ότι όπως "οι ΗΠΑ δηλώνουν για τα F-16 πως έχουν τις διαδικασίες του Κογκρέσου, έτσι μπορούμε να πούμε και εμείς ότι έχουμε διαδικασίες στην τουρκική  Βουλή" 

Νέα προσκόμματα δείχνει να βάζει η Τουρκία στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς τώρα επικαλείται τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για την επικύρωση του ενταξιακού πρωτοκόλλου.

Σημειώνεται ότι προ ημερών ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει σκωπτικά ότι όπως "οι ΗΠΑ δηλώνουν για τα F-16 πως έχουν τις διαδικασίες του Κογκρέσου, έτσι μπορούμε να πούμε και εμείς ότι έχουμε διαδικασίες στην τουρκική εθνοσυνέλευση". 

Η υπόσχεση της Τουρκίας να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να μην είναι μια γρήγορη διαδικασία λόγω του χρονοδιαγράμματος του κοινοβουλίου, ξεκαθάρισε στο Nikkei Asia ο επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Τούρκου προέδρου, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.  "Δεν θα εγκριθεί σε μια νύχτα" ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο Κιλίτς είπε ότι μετά την επιστροφή του από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, ο Ταγίπ Ερντογάν θα καθίσει με τον εταίρο του στον συνασπισμό (Ντεβλέτ Μπαχτσελί) και στη συνέχεια θα στείλει τα έγγραφα επικύρωσης της Σουηδίας στο κοινοβούλιο.

"Η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που της αναλογεί για να τα στείλει στο κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό", υποστήριξε ο Κιλίτς, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ την Τρίτη.

Ωστόσο, με το τουρκικό κοινοβούλιο να εισέρχεται σε περίοδο θερινών διακοπών την επόμενη εβδομάδα και να μην συγκαλείται ξανά μέχρι την 1η Οκτωβρίου, το να γίνει η Σουηδία το 32ο μέλος της συμμαχίας πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, θα αποτελέσει αγώνα ενάντια στο χρόνο. 

"Δεν είναι σαν να πατάς ένα κουμπί και την επόμενη μέρα γίνονται όλα. Υπάρχει κοινοβουλευτική διαδικασία, επομένως δεν βλέπω να συμβαίνει αυτή την εβδομάδα" ξεκαθάρισε ο Κιλίτς.

Η διαδικασία επικύρωσης απαιτεί από τον Τούρκο πρόεδρο να στείλει το πρωτόκολλο προσχώρησης στο τουρκικό κοινοβούλιο, όπου θα συζητηθεί πρώτα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. Μετά την ψηφοφορία της επιτροπής θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια. Μόλις επικυρωθεί, η απόφαση θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Τεχνικά, το κοινοβούλιο μπορεί να παρατείνει τη συνεδρίασή του, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου και τον ακροδεξιό εταίρο του στον συνασπισμό, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης. 

Αν και αναγνώρισε ότι η Σουηδία έχει καταβάλει προσπάθειες για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Άγκυρας σχετικά με τις λεγόμενες ‘’αντιτουρκικές ομάδες’’, ο Κιλίτς σημείωσεότι η Άγκυρα ‘’ήλπιζε ότι η Στοκχόλμη θα έκανε περισσότερα’’.

‘’Έχουν εκπληρώσει ορισμένες απαιτήσεις στην τριμερή συμφωνία’’, είπε o Τούρκος διπλωμάτης, αναφερόμενος στο Τριμερές Μνημόνιο 10 σημείων που υπέγραψαν Τουρκία, Φινλανδία και Σουηδία ενόψει της περσινής συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

‘’Υπάρχει ειλικρίνεια, αλλά υπάρχει κάποια δουλειά που πρέπει να γίνει’’ διεμήνυσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν έχουν τελειώσει όλα. ‘’Γι' αυτό λέμε ότι εναπόκειται στο κοινοβούλιο να εργαστεί γι' αυτό, επειδή η δική μας ευθύνη, ως εκτελεστική εξουσία, είναι να το στείλουμε στο κοινοβούλιο’’.

Εάν η διαδικασία επικύρωσης συνεχιστεί τον Οκτώβριο, η καθυστέρηση πιθανότατα θα έβλαπτε τη θέση της Τουρκίας με τα υπόλοιπα μέλη της συμμαχίας των 31 εθνών.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη, ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Βίλνιους και έδειξε ότι ήταν έτοιμος για μια νέα φάση στις διμερείς σχέσεις. 

Ο Κιλίτς δεν αποκάλυψε εάν είχε δοθεί πρόσκληση στον Λευκό Οίκο στον Ερντογάν για νέα συνάντηση, αλλά είπε: ‘’Υπάρχει βούληση να έχουμε στενότερες σχέσεις και από τις δύο πλευρές’’.

Οι δύο ηγέτες ενδέχεται επίσης να διερευνήσουν το ενδεχόμενο για άλλη μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: asia.nikkei.com