Επίθεση Ερντογάν στον Κεμάλ Ατατούρκ για την Αγία Σοφία

Ως «λάτρη του Βυζαντίου» και «δυτικότερο της Δύσης» χαρακτήρισε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ με αφορμή την Αγία Σοφία.

Κατά τα εγκαίνια αναστηλωμένου ιεροδιδασκαλείου που είχε χτίσει ο Μωάμεθ ο Πορθητής και βρίσκεται δίπλα στην Αγία Σοφία, ο Ερντογάν αναπαρήγαγε τη ρητορική σε βάρος του Ατατούρκ την οποία ανέπτυξε όταν έλαβε την απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί.

«Η νοοτροπία που απέκοψε την Αγία Σοφία από την πραγματική της μορφή, και την μετέτρεψε σε μουσείο, δυστυχώς δεν αναδείχθηκε και από αυτό το ιεροδιδασκαλείο. Εξαφάνισαν αυτό το ιεροδιδασκαλείο το οποίο ήταν κληροδότημα του Μωάμεθ του Πορθητή και ήταν πηγή γνώσης και επιστήμης», «η νοοτροπία αυτή που λατρεύει το Βυζάντιο, είναι δυτικότερη από τη Δύση και είναι τσακωμένη με τις αξίες του λαού», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Στις 10 Ιουλίου 2020, ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε να μετατρέψει την Αγία Σοφία από Μουσείο σε τζαμί περιφρονώντας το γεγονός ότι αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας της Unesco και αναιρώντας την απόφαση του ίδιου του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ που την είχε μετατρέψει σε Μουσείο.

Όπως εξηγεί ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, εάν κάποιος σήμερα επισκεφθεί την Αγία Σοφία μπορεί να εισέλθει στους χώρους της μόνο χωρίς παπούτσια, όπως δηλαδή σε ένα τζαμί. Δεν υπάρχει πρόσβαση στο γυναικωνίτη που είναι κλειστός εδώ και δύο χρόνια. Δεν μπορεί ο επισκέπτης να δει τις αγιογραφίες και τα ψηφιδωτά που υπάρχουν επάνω.

Πηγή: skai.gr