Τουρκία: Επισήμως στα χέρια της πανίσχυρης Διεύθυνσης Θρησκευτικών Ζητημάτων η Αγία Σοφία

Στα χέρια της πανίσχυρης Διεύθυνσης Θρησκευτικών Ζητημάτων (Diyanet) πέρασε επισήμως την Πέμπτη η Αγία Σοφία μετά τη μετατροπή της σε τζαμί. Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της γείτονος ανακοίνωσε ότι παρέδωσε τη διαχείριση «ορισμένων υπηρεσιών» της Αγίας Σοφίας στη Diyanet με την υπογραφή σχετικού πρωτοκόλλου.

«Όπως  και πριν, θα είναι ανοιχτή σε εγχώριους και ξένους τουρίστες. Επιπλέον, με εντολή του προέδρου μας, οι εργασίες αποκατάστασης και οι προϋπολογισμοί έχουν αυξηθεί μαζικά. Επιταχύνουμε τις αποκαταστάσεις με πολύ σημαντικούς προϋπολογισμούς» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι κατά την τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου. 

Ο Ερσόι και ο πρόεδρος της Diyanet Αλί Ερμπάς υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας με θέμα «Δραστηριότητες προστασίας, ανάπτυξης, προώθησης και διαχείρισης» της Αγίας Σοφίας. 

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, τις αρμοδιότητες για την τέλεση θρησκευτικών τελετών στην Αγία Σοφία αναλαμβάνει η Diyanet, ενώ οι δραστηριότητες συντήρησης θα πραγματοποιούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Ο Ερσόι δήλωσε επίσης ότι η Αγία Σοφία θα είναι ανοιχτή στους τουρίστες δωρεάν.

Οι βασικές αρχές για την προστασία της Αγίας Σοφίας έχουν καθοριστεί από το πρωτόκολλο, είπε ο τούρκος υπουργός. «Έχει υπογραμμιστεί για άλλη μια φορά ότι θα υλοποιηθούν η διατήρηση των ιστορικών και πολιτιστικών αισθητικών αξιών του τζαμιού» υποστήριξε ο τούρκος υπουργός. 

«Οι θρησκευτικές υπηρεσίες στο Τζαμί της Αγίας Σοφίας θα πραγματοποιούνται από τη Diyanet. Θα εκπληρώσουμε τους σκοπούς της προστασίας και της αποκατάστασης. Τίποτα δεν έχει αλλάξει» υποστήριξε.

«Η Αγία Σοφία θα συνεχίσει να υπηρετεί όλη την ανθρωπότητα», επέμεινε από πλευρά του ο Ερμπάς. Πρόσθεσε ότι εργάζεται για τη διατήρηση της κληρονομιάς της Αγίας Σοφίας «με τον καλύτερο τρόπο», σε συνεργασία με το υπουργείο και τη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων.

Η προσευχή των μουσουλμάνων στη Αγία Σοφία θα γίνεται πέντε φορές ημερησίως. Διορίζονται δύο ιμάμηδες, τέσσερις μουεζίνηδες και στις 24 Ιουλίου θα γίνει η πρώτη προσευχή.

Κοντά στην Αγία Σοφία θα ιδρυθεί νέο μουσείο όπου θα εκτίθενται φορητές εικόνες και χριστιανικά αντικείμενα που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο συλλογής του υπουργείου Πολιτισμού, ανακοίνωσε ο Μεχμέτ Νουρί Ερσόι.

Πηγή: skai.gr