Το Σαββατοκύριακο η άτυπη υπουργική συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο - Θα προηγηθεί η συνάντηση των ΥΠΕΞ της G7

Άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και την Κυριακή στο Βερολίνο, έπειτα από πρόσκληση της γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Αντρέα Ζάσε, το ανεπίσημο πλαίσιο της συνάντησης έχει ως στόχο να διαφοροποιηθεί συνειδητά από το έως τώρα επίσημο πλαίσιο και, όπως επισήμανε, έχουν μεταξύ άλλων προβλεφθεί πολύ μικρότερα, εμπιστευτικού χαρακτήρα σχήματα για απευθείας συνομιλίες.

«Το ανεπίσημο πλαίσιο εξυπηρετεί μεταξύ άλλων τον στόχο της ενίσχυσης της πολιτικής διάστασης και των πολιτικών διαβουλεύσεων του ΝΑΤΟ», τόνισε η κυρία Ζάσε.

Η συνάντηση θα ξεκινήσει με δείπνο εργασίας το Σάββατο, στο οποίο έχουν προσκληθεί επιπλέον οι υπουργοί Εξωτερικών της Φινλανδίας και της Σουηδίας και θα συνεχιστούν την Κυριακή.

Προηγουμένως, από αύριο έως και το Σάββατο, η Αναλένα Μπέρμποκ θα προεδρεύσει του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών των χωρών της G7, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Βαϊσενχάους του Σλέσβιγκ-Χολστάιν, στα παράλια της Βαλτικής Θάλασσας. Κεντρικό θέμα των συνομιλιών θα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και σε αυτό το πλαίσιο έχει προσκληθεί να συμμετάσχει ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ