Το NATO και εταίροι του θα ενισχύσουν την αντιαεροπορική άμυνα του Κιέβου

Μετά τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές με τουλάχιστον 19 νεκρούς και 100 τραυματίες 

Αξιωματούχοι από περισσότερες από 50 χώρες θα συναντηθούν στο περιθώριο συνόδου του NATO σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας, έπειτα από δύο ημέρες ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων σε πόλεις σε όλη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου. 

Τα προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας είναι σχεδιασμένα να προστατεύουν ολόκληρες πόλεις από αεροπορικές επιθέσεις. Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές τη Δευτέρα στην Ουκρανία προκάλεσαν τον θάνατο 19 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 100 και διακοπές σε δίκτυα ηλεκτροδότησης στη χώρα.

Χθες, Τρίτη, η Ουκρανία έλαβε το πρώτο από τέσσερα IRIS-T SLM συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που έχει δεσμευτεί να προμηθεύσει στη χώρα η Γερμανία, σύμφωνα με πηγή του γερμανικού υπουργείου Άμυνας.

Μιλώντας ενόψει της διήμερης συνόδου των υπουργών Άμυνας του NATO σήμερα και αύριο, 12-13 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες, ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ παρότρυνε τους συμμάχους να παράσχουν επιπλέον συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε τις πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία που έγιναν χθες και προχθές ένδειξη αδυναμίας και αποτέλεσμα του γεγονότος ότι εξαντλούνται οι εναλλακτικές που έχει στη διάθεσή του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

"Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούν να σημειώσουν πρόοδο στο πεδίο των μαχών. Η Ρωσία όντως χάνει στο πεδίο των μαχών", σημείωσε ο ΓΓ του NATO.

"Η Ουκρανία έχει την ορμή και συνεχίζει να αποκομίζει σημαντικά κέρδη ενώ η Ρωσία καταφεύγει ολοένα και περισσότερο σε φρικτές και αδιάκριτες επιθέσεις σε αμάχους και κρίσιμης σημασίας υποδομές", υπογράμμισε.

Οι συνομιλίες των αξιωματούχων περισσότερων από 50 χωρών θα επικεντρωθούν στην παροχή επιπρόσθετων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία, δήλωσε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στο NATO Τζούλιαν Σμιθ.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξι Ρέζνικοφ θα μετάσχει και στις δύο συνόδους στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση των υπουργών Άμυνας του NATO είναι η πρώτη μεγάλη σύνοδος της συμμαχίας που γίνεται μετά την προσάρτηση από τη Μόσχα τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, την ανακοίνωσή της για επιστράτευση και την εξαπόλυση συγκαλυμμένων πυρηνικών απειλών, κινήσεις που το NATO έχει χαρακτηρίσει σαφή κλιμάκωση του πολέμου που άρχισε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Επίσης οι επιθέσεις στους αγωγούς Nord Stream στην Βαλτική συνέβαλαν στην όξυνση των εντάσεων, αν και ακόμη δεν έχει καταστεί σαφές ποιος κρύβεται πίσω από αυτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ