Το Λονδίνο θα ακολουθήσει τις «σωστές διαδικασίες» για να απελευθερώσει τους δύο Βρετανούς αιχμαλώτους από τη Ρωσία

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον είναι σε συνεχή επαφή με εταίρους ανά το κόσμο για να στηρίξει οποιονδήποτε Βρετανό υπήκοο χρειάζεται βοήθεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε αναφερόμενος στους δύο Βρετανούς στρατιώτες που κρατούνται αιχμάλωτοι από τους Ρώσους ο Υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας Μπράντον Λιούις.

Ο Βρετανός υπουργός είπε πως η βρετανική κυβέρνηση πάντοτε έχει ευθύνη για Βρετανούς υπηκόους στο εξωτερικό, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση σημείωσε πως πρόκειται για άτομα που βρίσκονταν «εντελώς παράνομα» στην Ουκρανία, καθώς το Foreign Office είχε απαγορεύσει τη μετάβαση Βρετανών στην εμπόλεμη ζώνη. Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε ο υπουργός, πρέπει να βρεθεί η σωστή ισορροπία στις διαβουλεύσεις με την ουκρανική κυβέρνηση.

Το σχόλιό του ήταν αναφορά στο αίτημα που υπέβαλαν οι δύο Βρετανοί αιχμάλωτοι, ο 48χρονος Σον Πίνερ και ο 28χρονος Έιντεν Άσλιν, πιθανότατα υπό ρωσική πίεση, για ανταλλαγή τους με τον Ουκρανό φιλορώσο πολιτικό Βίκτορ Μεντβέντσουκ που κρατείται στο Κίεβο με κατηγορίες προδοσίας.

Αποφεύγοντας να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα αν υπάρχουν ενεργές συζητήσεις για την απελευθέρωση των δύο αιχμαλώτων, ο κ. Λιούις σχολίασε ότι το Λονδίνο θα πρέπει να ακολουθήσει «τις σωστές διαδικασίες» στη συγκεκριμένη περίπτωση.

«Δε θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί», είπε για τα δύο μέλη του τακτικού ουκρανικού στρατού. «Είναι παράνομη πράξη να βρίσκονται εκεί. Προφανώς οποιοσδήποτε θα είχε συμπάθεια για κάποιον που έχει αιχμαλωτιστεί, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε πως θα ακολουθήσουμε τις σωστές διαδικασίες», σημείωσε ο Βρετανός υπουργός.

Ο κ. Λιούις είπε επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ουκρανία στην «άγρια μάχη» που δίνει κατά του Ρώσου εισβολέα.

Πηγή: skai.gr