Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι ανακατέλαβε έδαφος στο Μπαχμούτ – Πριγκόζιν προς Σοϊγκού: «Έλα να δεις τι συμβαίνει»

Oυκρανή υφυπουργός Άμυνας: «Ο εχθρός υπέστη σημαντικές ανθρώπινες απώλειες. Οι αμυντικές μας δυνάμεις προχώρησαν κατά δύο χιλιόμετρα κοντά στο Μπαχμούτ» - Ο Πριγκόζιν διέψευσε... τη Μόσχα

Το Κίεβο ανακοίνωσε επίσημα την Παρασκευή ότι ανακατέλαβε έδαφος στο Μπαχμούτ. Οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησαν αυτή την εβδομάδα κατά περίπου δύο χιλιόμετρα γύρω από την πόλη, επίκεντρο των μαχών στην ανατολική Ουκρανία, και δεν έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους εκεί, διαβεβαίωσε σήμερα Παρασκευή η Ουκρανή υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μάλιαρ.

«Ο εχθρός υπέστη σημαντικές ανθρώπινες απώλειες. Οι αμυντικές μας δυνάμεις προχώρησαν κατά δύο χιλιόμετρα κοντά στο Μπαχμούτ», επεσήμανε η Μάλιαρ σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ίδια κάλεσε τους Ουκρανούς να αγνοήσουν τη ρωσική παραπληροφόρηση, όπως τη χαρακτήρισε, για την κατάσταση γύρω από τη Μπαχμούτ.

«Πώς καλύπτει ο εχθρός τις μάχες στη Μπαχμούτ; Συγχαίρει τον εαυτό του, κάνει λόγο για υποτιθέμενες νίκες και εφευρίσκει ιστορίες για τη στρατιωτική μας διοίκηση», σημείωσε η Ουκρανή υπουργός.

«Παράλληλα ο εχθρός δίνει ψευδείς πληροφορίες για την έλλειψη όπλων, που πιθανόν έχουν στόχο να δικαιολογήσουν την πραγματική κατάσταση», πρόσθεσε.

Παράλληλα Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ ανέφεραν χθες Πέμπτη ότι ουκρανικά στρατεύματα κατάφεραν να σπάσουν τη γραμμή του μετώπου σε κάποια σημεία. Η Μόσχα διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, και τόνισε ότι η κατάσταση στην πόλη είναι υπό έλεγχο.

«Οι δηλώσεις που μεταδόθηκαν από ατομικούς λογαριασμούς στο Telegram για ‘σπάσιμο της άμυνας’ που φέρεται να υπήρξε σε διάφορα σημεία της γραμμής επαφής δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα», απάντησε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο Πριγκόζιν διέψευσε... τη Μόσχα

Ωστόσο, το «αφεντικό» της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν διέψευσε τη Μόσχα. Δημοσίευσε μια επιστολή προς τον υπουργός Άμυνας Σοϊγκού, καλώντας τον να επισκεφτεί τον Μπαχμούτ. Η επιστολή αναφέρει ότι στα πλευρά, τα οποία υπερασπιζόταν ο ρωσικός στρατός, και όχι η παραστρατιωτική οργάνωση, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν μια σειρά από επιτυχημένες αντεπιθέσεις. 

«Λαμβάνοντας υπόψη την περίπλοκη επιχειρησιακή κατάσταση και επίσης την πολυετή μαχητική σας εμπειρία, σας ζητώ να έρθετε στο έδαφος του Μπαχμούτ, και να αξιολογήστε την κατάσταση μόνος σας. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων, βασίζομαι στο να συμφωνήσετε» καταλήγει ο Πριγκόζιν.

Η παραστρατιωτική οργάνωση του Πριγκόζιν που ηγείται της επίθεσης εναντίον του Μπαχμούτ, πρόσφατα είχε παραπονεθεί για ελλείψεις πυρομαχικών και είχε απειλήσει να εγκαταλείψει τις θέσεις της στην πόλη, αν δεν λάβει επιπλέον στήριξη από τη Μόσχα.

Η μάχη για τη Μπαχμούτ, μια πόλη που έχει καταστραφεί, με το 80% της να ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, αποτελεί την πιο μακρά και αιματηρή μάχη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ