Κλείσιμο

Το «κατηγορώ» Αφγανού συνταγματάρχη που κρύβεται για την επιστροφή των Ταλιμπάν

Το δικό του "κατηγορώ" αρθρώνει τέως Αφγανός συνταγματάρχης για τη ραγδαία κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν. 

Μιλώντας στο SKY News, ο συνταγματάρχης Χανίφ Ρεζάι απορρίπτει τις ευθύνες που επέρριψε ο Τζο Μπάιντεν στον αφγανικό στρατό για την επιστροφή των Ταλιμπάν, λέγοντας ότι αυτό οφείλεται στην αδυναμία της αφγανικής ηγεσίας και τη διαφθορά του στρατού. 

"Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας έδωσαν έναν σκληρό αγώνα. Πραγματικά υποστήριζαν αυτό που έκαναν. Ήταν οι πολιτικοί που έχασαν αυτή τη μάχη, όχι ο στρατός ή η αστυνομία" υποστηρίζει ο Ρεζάι. 

Ο τέως συνταγματάρχης ήταν εκπρόσωπος του 209ου σώματος Shaheen, ενός τμήματος του αφγανικού στρατού με έδρα την πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ.  Μίλησε στο Sky News τηλεφωνικά από μια άγνωστη τοποθεσία έξω από το Αφγανιστάν, όπου κρύβεται αυτός και η οικογένειά του, λέγοντας ότι ούτε εκεί αισθάνεται ασφαλής. 

Στις 16 Αυγούστου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέρριψε τις ευθύνες για την τρομακτική προέλαση των Ταλιμπάν στους ώμους των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας. "Πόσες ακόμη γενιές από τις κόρες και τους γιους της Αμερικής θα θέλατε να στείλω για να πολεμήσουν τον εμφύλιο πόλεμο στο Αφγανιστάν, ενώ οι αφγανικές δυνάμεις δεν το κάνουν;" διερωτήθηκε ο αμερικανός πρόεδρος μετά την πτώση της Καμπούλ. 

Δεδομένου του θανάτου 66.000 Αφγανών στρατιωτών σε 20 χρόνια πολέμου και της ταχύτητας της τελευταίας επίθεσης των Ταλιμπάν, ο συνταγματάρχης Ρεζάι πιστεύει ότι η στάση Μπάιντεν είναι βαθιά άδικη και απόσειση της ευθύνης των ΗΠΑ. 

O Αφγανός παρουσιάζει μια εικόνα ταχείας επιδείνωσης του ηθικού μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων στο βορρά, εν μέρει αποτέλεσμα της απόσυρσης των διεθνών δυνάμεων και της εναέριας και αναγνωριστικής υποστήριξης που παρείχαν, αλλά κυρίως λόγω της αδυναμίας της αφγανικής ηγεσίας ενάντια στη διάχυτη διαφθορά που υπήρχε σε όλες τις τάξεις του στρατού.
 

Πηγή: skai.gr