Μακόνελ για Αφγανιστάν: Αφήνουμε πίσω αυτό που πήγαμε να επιλύσουμε πριν από 20 χρόνια

Με δεδομένες τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, «το γιατί πήγαμε εκεί από την αρχή» έχει χαθεί, δήλωσε χθες, Κυριακή, ο ηγέτης της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, σύμφωνα με το POLITICO.

«Πήγαμε εκεί για να αποτρέψουμε τους Ταλιμπάν από το να έχουν μία κυβέρνηση που θα επέτρεπε στους τρομοκράτες να ανασυνταχθούν και να μας χτυπήσουν εδώ στην πατρίδα μας. Ήταν μία συνολική επιτυχία», δήλωσε ο Μακόνελ στον Κρις Γουάλας και στην εκπομπή «Fox News Sunday».

«Με τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη 2.500 στρατιωτών συγκρατούσαμε αποτελεσματικά τους τρομοκράτες από το να ανασυγκροτηθούν και είχαμε ένα ελαφρό αποτύπωμα στη χώρα. Η πολιτική αυτή απέδωσε».

Οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Αφγανιστάν εβδομάδες μετά τις επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου το 2001, ανατρέποντας την κυβέρνηση των Ταλιμπάν. Οι αμερικανικές δυνάμεις το 2001 κυνηγούσαν επίσης, τον Οσάμα μπιν Λάντεν, που ήταν ο αρχιτέκτονας των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά ο ίδιος είχε κατορθώσει να διαφύγει στο Πακιστάν.

Ο μπιν Λάντεν εντοπίστηκε και «εξουδετερώθηκε» από ομάδα επιλέκτων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ το 2011.

Ο Μακόνελ χαρακτήρισε την απόφαση για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν «μία από τις χειρότερες αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής στην αμερικανική ιστορία» προσθέτοντας ότι «αφήνουμε πίσω ακριβώς αυτό που πήγαμε να επιλύσουμε πριν από είκοσι χρόνια».

Τα σχόλια του Μακόνελ απηχούν αρκετούς Ρεπουμπλικάνους που υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαπράττει μεγάλο λάθος, αποσύροντας τους Αμερικανούς από τη Μέση Ανατολή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ