Το Ισραήλ συζητά με την Κύπρο την πώληση αρμάτων μάχης Merkava – Είδηση το θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ 

Η συμφωνία θα σηματοδοτήσει την πρώτη πώληση άρματος μάχης Merkava από το Ισραήλ σε ευρωπαϊκή χώρα, εάν ολοκληρωθεί

Tο Ισραήλ βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κύπρο για την πώληση αρμάτων μάχης Merkava, μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

«Μια πηγή ασφαλείας αποκάλυψε ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να πουλήσει εκατοντάδες παλαιότερα τανκς σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Κυπριακή πηγή επιβεβαίωσε ότι έγιναν συνομιλίες με το Ισραήλ για το θέμα», ανέφερε η εφημερίδα Haaretz.

Ένας αξιωματούχος στη Λευκασία, που τήρησε την ανωνυμία του, επιβεβαίωσε ότι «διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών», αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με την ίδια τη συμφωνία ή ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή της, ανέφερε το ρεπορτάζ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του τμήματος συντονισμού εξαγωγών του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας  δήλωσε ότι «Το Ισραήλ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένης μιας στην Ευρώπη, σχετικά με την πώληση παλαιότερων αρμάτων μάχης Merkava που δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τον ισραηλινό στρατό », είπε η Haaretz.

Η συμφωνία θα σηματοδοτήσει την πρώτη πώληση άρματος μάχης Merkava από το Ισραήλ σε ευρωπαϊκή χώρα, εάν ολοκληρωθεί, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η είδηση της πώλησης των τανκς αναπαράγεται στα τουρκικά ΜΜΕ.

Τα Merkava ήταν τα κύρια άρματα μάχης των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων από τη δεκαετία του 1980. Τον τελευταίο καιρό, ο ισραηλινός στρατός αντικαθιστά τα περισσότερα από τα άρματα μάχης Merkava Mark 3 με τα πιο προηγμένα μοντέλα Mark 4.  

Πηγή: skai.gr