O Λουκασένκο αφηγείται: Πώς έπεισα τον Πούτιν να μην σκοτώσει τον Πριγκόζιν

Ο επικεφαλής της Wagner βρίσκεται από χθες στη Λευκορωσία

Της Αθηνάς Παπακώστα

Στη Λευκορωσία βρίσκεται ο επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο χθες, Τρίτη, καθώς, η Μόσχα ανέφερε ότι η μισθοφορική ομάδα συμφώνησε να παραδώσει τον βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό της μετά την αποτυχημένη ένοπλη ανταρσία της το περασμένο Σάββατο.

Ο επικεφαλής της Βάγκνερ τελευταία φορά που εμφανίστηκε δημοσίως ήταν όταν έφευγε εν μέσω λαϊκών επευφημιών από το Ροστόφ, την πόλη στα νότια της Ρωσίας την οποία οι δυνάμεις τους πήραν υπό τον έλεγχο για μερικές ώρες.

Η ρωσική FSB, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας  της Ρωσίας, αποσύρει τη δίωξη κατά της μισθοφορικής ομάδας για στάση ως μέρος της συμφωνίας, η οποία συνήφθη με την παρέμβαση Λουκασένκο -παλιού φίλου του επικεφαλής της Βάγκνερ- και τη σύμφωνη γνώμη Βλάντιμιρ Πούτιν ενόσω οι μαχητές του Πριγκόζιν βρίσκονταν 200 χιλιόμετρα μακριά από τη ρωσική πρωτεύουσα, Μόσχα.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας μιλώντας σε Λευκορώσους αξιωματικούς και αξιωματούχους είπε ότι προσέφερε στους διοικητές και τους μαχητές της μισθοφορικής ομάδας μία εγκαταλελειμμένη βάση τονίζοντας ότι το Μινσκ δεν χρειάζεται να αισθάνεται απειλή από εκείνους τους οποίους περιέγραψε ως «την πιο προετοιμασμένη μονάδα του ρωσικού στρατού».

Αποκάλυψε επίσης ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο και ισχυρίζεται ότι τον έπεισε να μην τον σκοτώσει. Ειδικότερα τόνισε χαρακτηριστικά: «Είπα στον Πούτιν: μπορούμε να τον σκοτώσουμε, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Είτε με την πρώτη προσπάθεια είτε με τη δεύτερη. Αλλά του είπα: μην το κάνεις. Αυτοί οι τύποι γνωρίζουν να είναι εκεί ο ένας για τον άλλον... έχουν πολεμήσει στην Ασία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική. Θα φτάσουν μέχρι τέλους». Την ίδια στιγμή, περιγράφει το πώς κατάφερε να μεταπείσει τον Πριγκόζιν να υπαναχωρήσει.

To απόγευμα της Δευτέρας ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι οι μισθοφόροι της Βάγκνερ μπορούν να ενταχθούν στον ρωσικό στρατό ή να πάνε στη Λευκορωσία. Ο Πριγκόζιν από την πλευρά του δεν έχει ακόμη προβεί σε κάποιο σχόλιο σχετικά με τον ίδιο τον Λουκασένκο να αναφέρει ότι πολλοί είναι ακόμη στο Λουγκάνσκ στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Η βραχύβια ανταρσία του Πριγκόζιν αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον Βλάντιμιρ Πούτιν στα 23 χρόνια εξουσίας του με τον ίδιο στο νέο διάγγελμα που απηύθυνε στον ρωσικό λαό να προσπαθεί να επιδείξει σταθερότητα και δύναμη. «Η ένοπλη εξέγερση θα είχε κατασταλεί ούτως ή άλλως. Αυτοί που οργάνωσαν αυτή την εξέγερση, παρά την ανεπάρκεια, δεν θα μπορούσαν να μην το καταλαβαίνουν αυτό (...) Εκείνοι που συμμετείχαν στην ανταρσία είδαν ότι ο στρατός και ο λαός δεν ήταν με το μέρος τους».

Για τους αναλυτές ο Πριγκόζιν θα εξαφανιστεί στο μέλλον.  «Θυμηθείτε πώς άλλοι, όπως ο Ναβάλνι, κατέληξαν στο παρελθόν... Νεκροί, δολοφονημένοι, δηλητηριασμένοι ή στη φυλακή» τόνιζε ο καθηγητής Ρόμπερτ Ινγκλις μιλώντας στο CNN.

Πηγή: skai.gr