Το Διαδίκτυο της Κίνας χάρηκε με τη δολοφονία του Άμπε

Αρκετοί σχολιαστές στο Weibo, μια κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, χαιρέτησαν την είδηση ​​της δολοφονίας του Άμπε καλώντας τους πάντες να φάνε και να πιούν! 

Του Μίλτου Σακελλάρη

Η Ιαπωνία και ένα τεράστιο μέρος μέρος της διεθνούς κοινότητας αντέδρασαν με απογοήτευση στη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε. Αλλά όχι στην Κίνα, όπου η ανταπόκριση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν πασπαλισμένη με χαρά και ... βιτριόλι κατά του Άμπε.

Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο αρκετοί σχολιαστές στο Weibo, μια κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, χαιρέτησαν την είδηση ​​της δολοφονίας του Άμπε καλώντας τους πάντες να φάνε και να πιούν!  Μάλιστα, κάποιοι είπαν ότι ο δολοφόνος του είναι ένας «ήρωας», καθώς ο Άμπε πρωτοστάτησε σε μια εξωτερική πολιτική προσανατολισμένη στην αντιμετώπιση της επέκτασης του αυξανόμενου οικονομικού, διπλωματικού και στρατιωτικού αποτυπώματος της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό που εξόργισε το Πεκίνο.

Τα παραπάνω, σύμφωνα με δημοσιεύματα αποδεικνύουν την κυβερνητική προπαγάνδα της Κίνας εδώ και δεκαετίες που υποκίνησε τον κινεζικό εθνικισμό .Η προπαγάνδα περιπλέκει επίσης τις προσπάθειες του Πεκίνου να βελτιώσει τις σχέσεις με το Τόκιο για να αντισταθμίσει τη στρατηγική της κυβέρνησης Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό.

«Το αμερικανικό κοινό πρέπει να θυμάται ότι οι Ιάπωνες ήταν οι Ναζί της Ασίας [στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο] – σκότωσαν εκατομμύρια Κινέζους και ο σύγχρονος κινεζικός ιδρυτικός μύθος είναι ένας αγώνας ενάντια στην Ιαπωνία», δήλωσε ο Μάθιου Σμιντ, διευθυντής διεθνών υποθέσεων στο το Πανεπιστήμιο του New Haven. «Ο Άμπε ήταν μια αμφιλεγόμενη φιγούρα [στην Κίνα] επειδή η βασική του θέση ήταν: «Θέλω μια Ιαπωνία που δεν είναι πλέον συνδεδεμένη με την ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».

Η κινεζική πρεσβεία στο Τόκιο, πάντως,  ανέφερε σε δήλωση της ότι η κυβέρνηση ήταν «σοκαρισμένη» από τη δολοφονία του Άμπε και του απέδωσε «τη βελτίωση και ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-Ιαπωνίας». Αλλά οι λογοκριτές της κινεζικής κυβέρνησης δεν έχουν αφαιρέσει τα σχόλια κατά του Άμπε από το διαδίκτυο, υποδηλώνοντας έναν βαθμό επίσημης ανοχής. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Zhao Lijian αρνήθηκε να σχολιάσει την Παρασκευή τις αντιδράσεις των χρηστών του Διαδικτύου. «Αυτό το απροσδόκητο περιστατικό δεν πρέπει να συνδέεται με τις σχέσεις Κίνας-Ιαπωνίας», είπε.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα διαδικτυακά σχόλια κατά του δολοφονηθέντος Άμπε αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο το κινεζικό εκπαιδευτικό σύστημα - προσαρμοσμένο σε ένα εθνικό πρόγραμμα σπουδών «πατριωτικής εκπαίδευσης» με μια επιθετική αντι-ιαπωνική ιστορική αφήγηση - έχει βάλει όρους σε μια γενιά νεαρών Κινέζων να βρίζουν την Ιαπωνία.

Αυτά τα αισθήματα μίσους διασπείρονταιι τόσο από τη φρίκη που επέφερε η Ιαπωνία στην Κίνα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο όσο και από τις μακροχρόνιες εδαφικές διαμάχες για τον έλεγχο των νησιών Diaoyu/Senkaku στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η κινεζική κυβέρνηση αποκαλεί τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο «Πόλεμο Αντίστασης του Κινεζικού Λαού ενάντια στην Ιαπωνική Επιθετικότητα και τον Παγκόσμιο Αντιφασιστικό Πόλεμο».

Σημειώνεται πως ο Άμπε έγινε ειλικρινής υποστηρικτής της Ιαπωνίας για την προστασία της Ταϊβάν από τότε που παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία το 2020, καθιστώντας τον στόχο κριτικής του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: skai.gr