Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος, ο Πακιστανός μεγιστάνας με τον γιο του: Ποιοι είναι οι αγνοούμενοι στο υποβρύχιο στον Τιτανικό – Δείτε βίντεο

Το σκάφος χάθηκε την Κυριακή, 600 χιλιόμετρα ανοιχτά του Newfoundland (Νέα Γη) στο Καναδά, λίγο αφού είχε καταδυθεί με πέντε επιβάτες

Μία τεράστια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από θαλάσσης και αέρας είναι σε εξέλιξη στον Ατλαντικό Ωκεανό για να εντοπιστεί το εξαφανισμένο τουριστικό υποβρύχιο  Titan, της εταιρίας  OceanGate Expeditions

Το σκάφος χάθηκε την Κυριακή, 600 χιλιόμετρα ανοιχτά του Newfoundland (Νέα Γη) στο Καναδά, λίγο αφού είχε καταδυθεί με πέντε επιβάτες, που ήθελαν να δουν από κοντά το ναυάγιο του Τιτανικού.

Σύμφωνα με το BBC, τα πέντε άτομα της αποστολής είναι 

- Ο Χάμις Χάρντινγκ 58, ετών δισεκατομμυριούχος από Ηνωμένο Βασίλειο και πρόεδρος της εταιρείας αεροσκαφών Action Aviation
- Ο 73χρονος Γάλλος εξερευνητής, Πολ Ανρί Ναρζολέ, διευθυντής υποβρύχιων ερευνών στην εταιρεία που έχει τα δικαιώματα για το ναυάγιο του Τιτανικού.
- Ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της OceanGate Expeditions, Στόκτον Ρας.
- Ο Σεχζάντα Νταβούντ από το Πακιστάν - διαχειριστής του Ινστιτούτου SETI, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με έδρα την Καλιφόρνια -  και ο γιος του Σουλεμάν

Όλοι πλήρωσαν από 250.000 δολάρια ο καθένας για να ζήσουν την συγκλονιτική ομολογουμένως εμπειρία. 

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του CBS, Ντέιβιντ Πογκ, ο οποίος καταδύθηκε πέρσι στο ναυάγιο του Τιτανικού με το υποβρύχιο, οι επιβάτες μπαίνουν στο υποβρύχιο και στη συνέχεια αυτό σφραγίζεται από έξω με πολλά μπουλόνια. 

Εάν το υποβρύχιο παγιδευτεί ή προκληθεί διαρροή, κάνεις δεν μπορεί να βγει έξω, ενώ δεν υπάρχει και εφεδρικό μέσο διάσωσης. 

Σύμφωνα με τον ερευνητή των ωκεανών Robert Blasiak , εάν το υποβρύχιο έχει πέσει στον πυθμένα του ωκεανού οι συνθήκες θα είναι δύσκολες καθώς η πίεση της ατμόσφαιρας θα είναι περίπου 380 φορές περισσότερη από ό,τι στην επιφάνεια. 

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος είχε επάρκεια οξυγόνου για 70 έως 96 ώρες. 

Όμως «εάν οι επιβάτες πανικοβληθούν και αρχίσουν να έχουν έντονη δραστηριότητα μέσα στην καμπίνα, το οξυγόνο θα λιγοστέψει πολύ πιο γρήγορα» δήλωσε στο BBC o Frank Owen, πρώην διευθυντής της ομάδας Ερευνάς και Διάσωσης από την Αυστραλία. 

 «Υπογράφεις μία δήλωση που αναφέρει ξεκάθαρα ότι μπορεί να πεθάνεις»

Ο Mike Reiss συγγραφέας και παραγωγός με έδρα τη Νέα Υόρκη, κατέβηκε στο ναυάγιο του Τιτανικού με το Titan Sub πέρυσι.

Όπως δήλωσε στο BBC Breakfast, όποιος αποφασίσει να μπει σε μια τέτοια αποστολή, ξέρει ότι μπορεί να πεθάνει. 

«Υπογράφεις ένα σωρό έγγραφα αλλά στην πρώτη σελίδα αναφέρεται η λέξη θάνατος ξεκάθαρα, τρεις φορές. Επομένως όσοι θέλουν να καταδυθούν είναι πλήρως ενημερωμένοι για τους κινδύνους. 

Καθώς έμπαινα στο υποβρύχιο σκέφτηκα ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το τέλος, είναι πάντα στο μυαλό σου» είπε χαρακτηριστικά. 
 

Πηγή: skai.gr