Τι θα συμβεί αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά στην Ουκρανία; - Προσομοίωση δείχνει τον όλεθρο

Τετράλεπτο animation έχει στόχο να παρουσιάσει τις «δυνητικά καταστροφικές» συνέπειες - Προβλέπει ότι 34,1 εκατομμύρια άνθρωποι θα πέθαιναν μέσα σε λίγες ώρες

Τι θα συμβεί αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν πατήσει το κουμπί με τα πυρηνικά; Μια τρομακτική προσομοίωση δείχνει πώς ένα πυρηνικό χτύπημα από τη Ρωσία θα μπορούσε να προκαλέσει έναν πόλεμο που θα σκοτώσει 34 εκατομμύρια ανθρώπους σε μόλις πέντε ώρες. 

Γνωστό ως «Σχέδιο Α», το τετράλεπτο animation έχει στόχο να παρουσιάσει τις «δυνητικά καταστροφικές» συνέπειες από μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών του ΝΑΤΟ.

Αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Πρίνστον που σχετίζονται με το Πρόγραμμα για την Επιστήμη και την Παγκόσμια Ασφάλεια (SGS) και κυκλοφόρησε αρχικά το 2017. Ωστόσο, ο πόλεμος της Ουκρανίας έχει αναζωπυρώσει τις συζητήσεις γύρω από την προοπτική ενός πυρηνικού πολέμου.

Ο Δρ Alex Glaser, ένας από τους δημιουργούς του «Σχέδιο Α», είπε στο Newsweek: «Από όσο μπορεί κανείς να πει, αυτή είναι η πιο σοβαρή κρίση με πιθανή πυρηνική διάσταση που περιλαμβάνει τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες/ΝΑΤΟ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ακόμη και αν ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου εξακολουθεί να θεωρείται "μικρός" — όπως θα υποστήριζαν πολλοί αναλυτές»

«Μια κρίση όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή οδηγεί συχνά σε κακή επικοινωνία μεταξύ των μερών, που επιδεινώνεται από το γεγονός ότι παραμένουν πολύ λίγες ενεργές γραμμές επικοινωνίας μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ/ΝΑΤΟ». πρόσθεσε.

Το μοντέλο - βασισμένο σε ρεαλιστικά δεδομένα για τις στάσεις της πυρηνικής δύναμης, τους στόχους και τις εκτιμήσεις αιτιότητας - προβλέπει ότι 34,1 εκατομμύρια άνθρωποι θα πέθαιναν μέσα σε λίγες ώρες.

Η καταστροφική σύγκρουση θα αφήσει άλλους 55,9 εκατομμύρια τραυματίες - στοιχεία που δεν περιλαμβάνουν μεταγενέστερους θανάτους από πυρηνικές επιπτώσεις και άλλες επιπτώσεις.

Οι προσομοιωτές πυρηνικού πολέμου μπορεί να φαίνονται τρομακτικοί, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις κυβερνήσεις για να αναπτύξουν σχέδια έκτακτης ανάγκης και να εκπαιδεύσουν το κοινό για το πώς να επιβιώσει από μια επίθεση.

Τι δείχνει η προσομοίωση

Αυτή η προσομοίωση ξεκινά στο πλαίσιο μιας συμβατικής, μη πυρηνικής σύγκρουσης. Η Ρωσία εκτοξεύει έναν προειδοποιητικό πυροβολισμό από μια βάση κοντά στο Καλίνινγκραντ, στη Μαύρη Θάλασσα, για να σταματήσει μια προέλαση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, προτού απαντήσουν με ένα μόνο, τακτικό αεροπορικό χτύπημα.

Στη συνέχεια, η Ρωσία στέλνει 300 εκρηκτικές κεφαλές, που μεταφέρονται είτε με αεροσκάφη είτε με πυραύλους μικρού βεληνεκούς, προς τις βάσεις του ΝΑΤΟ και τα στρατεύματα που προωθούνται στην Ευρώπη.

Η διεθνής στρατιωτική συμμαχία θα απαντούσε τότε με περίπου 180 πυρηνικά αεροσκάφη.

Σε αυτό το στάδιο, οι απώλειες αναμένεται να φτάσουν περίπου τα 2,6 εκατομμύρια άτομα μέσα σε διάστημα τριών ωρών και η Ευρώπη έχει ουσιαστικά καταστραφεί.

Κατόπιν αυτού, το ΝΑΤΟ ενεργεί από τον ηπειρωτικό στόλο των ΗΠΑ και πυρηνικών υποβρυχίων, ξεκινώντας ένα στρατηγικό πυρηνικό χτύπημα περίπου 600 κεφαλών.

Προτού χτυπήσει και καταστραφούν τα οπλικά της συστήματα, η Ρωσία εκτοξεύει πυρηνικά μέσα από σιλό πυραύλων και υποβρύχια. Σε αυτή την περίπτωση το Plan προβλέπει ότι η φάση του πολέμου θα έχει διάρκεια 45 λεπτών και θα έχαναν τη ζωή τους τουλάχιστον 3,4 εκατ. άνθρωποι.

Στην τελική φάση της σύγκρουσης, και οι δύο πλευρές στοχεύουν η μια στις 30 πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις και οικονομικά κέντρα της άλλης - αναπτύσσοντας 5 έως 10 πυρηνικά για κάθε μια - για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν την ανάκαμψη κάθε πλευράς από τον πόλεμο. Σε μία τέτοια περίπτωση μέσα σε 45 λεπτά θα πεθάνουν τουλάχιστον 85,3 εκατ. άνθρωποι.

Πηγή: skai.gr