Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Στο Μπρίστολ και στο Λίβερπουλ αναμένεται να επεκταθεί η προσφορά των μοριακών διαγνωστικών τεστ του κορωνοϊού σε όλους τους κατοίκους, ανεξαρτήτως του αν έχουν συμπτώματα της νόσου, μετά από τον εντοπισμό της νεότερης ανησυχητικής μετάλλαξης στις περιοχές αυτές.

Η Δημόσια Υγεία Αγγλίας είχε ανακοινώσει το πρωί πως ανιχνεύθηκε νέα μετάλλαξη του βρετανικού στελέχους του κορωνοϊού που ίσως αντιστέκεται στην άμυνα των αντισωμάτων.

Η μετάλλαξη αυτή, που ονομάζεται Ε484Κ, αφορά τα 11 κρούσματα στο Μπρίστολ στα οποία αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Ο κ. Χάνκοκ αναφέρθηκε και σε «ανησυχητική μετάλλαξη» που ανιχνεύθηκε σε 32 κρούσματα στο Λίβερπουλ. Πιστεύεται ότι πρόκειται επίσης για τη μετάλλαξη Ε484Κ που σε αυτή την περίπτωση ανιχνεύθηκε στο αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού.

Η ίδια μετάλλαξη έχει ανιχνευθεί στα στελέχη του ιού από τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία.

Από τη στιγμή που μπορεί να αντιστέκεται στα αντισώματα, η συγκεκριμένη μετάλλαξη θεωρείται ότι μπορεί να προσβάλει ξανά κάποιον που έχει προσβληθεί στο παρελθόν, αλλά και να μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Ενδεικτική της ανησυχίας που έχει προκληθεί ήταν η έκκληση του κ. Χάνκοκ προς τους κατοίκους των περιοχών που επηρεάζονται ότι είναι «επιτακτική ανάγκη να μη βγαίνουν από το σπίτι αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο».

Εν τω μεταξύ, μεταξύ των 1.449 θυμάτων του κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα, η χώρα θρηνεί ιδιαίτερα την απώλεια του 100 ετών βετεράνου του Β' Παγκόσμιου Πολέμου λοχαγού σερ Τομ Μουρ, ο οποίος το καλοκαίρι είχε περπατήσει 100 γύρους του κήπου του με το υποστηρικτικό βοήθημά του συγκεντρώνοντας το εντυπωσιακό πόσο των 32 εκατομμυρίων λιρών για το εθνικό σύστημα υγείας NHS.

Υπέκυψε στον κορωνοϊό, έχοντας νοσήσει προηγουμένως με πνευμονία, που δεν του επέτρεψε να κάνει το εμβόλιο.

Ο Πρωθυπουργός Τζόνσον χαρακτήρισε τον σερ Τομ Μουρ «ήρωα» με κάθε έννοια της λέξης. Ιδιωτικό συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε στην οικογένεια του λοχαγού και η βασίλισσα Ελισάβετ.

Εν τω μεταξύ, τα νέα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα συνέχισαν να μειώνονται, με 16.840 στο 24ωρο έως τις 9 το πρωί της Τρίτης.

Το ίδιο και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς που έχουν μειωθεί στους 32.466.

Οι υγειονομικές αρχές χορήγησαν τη Δευτέρα ακόμα 350.348 πρώτες δόσεις εμβολίων και 2.587 δεύτερε δόσεις. Συνολικά πλέον την πρώτη δόση έχουν κάνει 9.646.715 πολίτες και τη δεύτερη δόση 496.796.

Στη Σκωτία η τοπική Πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζιον επιβεβαίωσε την παράταση του lockdown έως τουλάχιστον το τέλος Φεβρουαρίου. Προανήγγειλε επίσης «ελεγχόμενη καραντίνα» για τις αφίξεις στη Σκωτία από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου.

Στην Αγγλία η κεντρική κυβέρνηση θα επιβάλλει προσεχώς διαμονή καραντίνας σε ξενοδοχεία για αφίξεις από 33 χώρες που σχετίζονται με τη νοτιοαφρικανική και βραζιλιάνικη μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις