Κλείσιμο

Βρετανία: Με τεστ πόρτα-πόρτα ψάχνουν κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Σε επιφυλακή τίθενται οι υγειονομικές αρχές στην κομητεία του Σάρεϊ στη ΝΑ Αγγλία μετά από τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων κορωνοϊού που επιβεβαιώθηκε ότι οφείλονται στην επικίνδυνη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του ιού.

Οι δύο κάτοικοι της περιοχής που έχουν προσβληθεί δεν έχουν ιστορικό ταξιδιού στη Νότια Αφρική ή άλλη γνωστή επαφή που να εξηγεί τα ευρήματα της γονιδιακής ανάλυσης του κορωνοϊού στον οργανισμό τους.

Οι αρχές αποφάσισαν να διανείμουν από σήμερα διαγνωστικά τεστ PCR σε κάθε σπίτι στις περιοχές Goldsworth Park και St. John's του Σάρεϊ, ζητώντας από τους κατοίκους να το κάνουν ακόμα και αν δεν έχουν συμπτώματα της νόσου. Η διανομή θα επεκταθεί και στην πόλη Egham εντός ημερών.

Στόχος της κίνησης είναι «να παρακολουθηθεί στενά οποιαδήποτε διασπορά στην κοινότητα της νέας μετάλλαξης και να περιορίσει περαιτέρω μετάδοση», όπως εξήγησε η τοπική αρμόδια υγειονομική αρχή.

Συνολικά υπολογίζεται ότι 105 κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης έχουν εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όλα τα προηγούμενα συνδέονταν με πρόσφατα ταξίδια από τη Νότια Αφρική, είχε ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε επισκεπτόμενος κέντρο εμβολιασμού ότι όλα τα διαθέσιμα εμβόλια παρέχουν υψηλό βαθμό προστασίας από όλες τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, αλλά και ότι όλα τα εμβόλια μπορούν να υποστούν τροποποιήσεις ώστε να αντιμετωπίσουν νέες μεταλλάξεις αν χρειαστεί.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Ενιαίας Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγητής Άντονι Χάρντεν σχολίασε ότι οι μεταλλάξεις από τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία προκαλούν «πραγματική ανησυχία», καθώς και ότι θα υπάρχουν άλλες μεταλλάξεις του ιού και ενδείξεις ότι κάποιες μπορεί να «διαφεύγουν» των εμβολίων. Αλλά διαβεβαίωσε ότι όντως η τεχνολογία επιτρέπει την εύκολη τροποποίηση των εμβολίων ανάλογα με τη μετάλλαξη.