Τι είναι ο κωδικός Renegade και πότε ενεργοποιείται το πρωτόκολλο

Renegade, μία λέξη που δεν θέλει να ακούσει κανένας πιλότος πολιτικού αεροσκάφους.

Τελευταία φορά που ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο renegade στη χώρα μας ήταν με την τραγωδία του Helios που μετά από μία αγωνιώδη πτήση ακυβέρνητο το αεροσκάφος, συνοδεία F-16 κατέπεσε τελικά στο Γραμματικό οδηγώντας στο θάνατο τους επιβάτες και το πλήρωμα του. 

Ποιο είναι το πρωτόκολλο που τηρείται σε αυτές τις περιπτώσεις που αφορά, μεταξύ άλλων ακόμη και κατάρριψη του αεροσκάφους.

Renegade, μία λέξη που δεν θέλει να ακούσει κανένας πιλότος πολιτικού αεροσκάφους. 

Μια λέξη που στη γλώσσα των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας σημαίνει συναγερμός για πιθανή αεροπειρατεία που περιλαμβάνει ακόμη και ενδεχόμενο κατάρριψης ενός αεροσκάφους γεμάτο πολίτες.

Το πρωτόκολλο Renegade σημαίνει ότι ενημερώνεσαι ως κυβερνήτης του αεροσκάφους ότι υπάρχει απειλή ή το αεροσκάφος έχει ήδη καταληφθεί από πειρατές, εξηγεί ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Κυβερνήτης Πολιτικής Αεροπορίας.

Το πρωτόκολλο Renegade είναι η διαδικασία που ακολουθείται σε ολόκληρο τον κόσμο μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2000 και τα γεγονότα στους Δίδυμους Πύργους.

Προβλέπει την επιστροφή του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο αναχώρησης με συνοδεία πολεμικών αεροσκαφών με μια πτήση αποκλειστικά πάνω από θάλασσα ή πάνω από μη κατοικημένη περιοχή.

Αυτό καθώς υπάρχει περίπτωση οι πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας να λάβουν εντολή κατάρριψης.

Μια εντολή απ' την οποία έφτασαν μια ανάσα οι πιλότοι της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας στην περίπτωση του Helios.

Όπως εξηγεί σχετικά ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης, Πτέραρχος Ιπτάμενος κι Αμυντικός Αναλυτής, με το Helios επειδή ακριβώς ήταν ακυβέρνητο και υπήρχε περίπτωση τελειώνοντας τα καύσιμα να πέσει σε κατοικημένη περιοχή και συγκεκριμένα στην Αθήνα, σήμανε Renagade.

Όταν διαπιστωθεί ότι κάτι δεν πάει καλά με ένα αεροσκάφος τότε άμεσα δίνεται εντολή να απογειωθούν δυο αεροσκάφη. 

Στην Ελλάδα ένα πρωτόκολλο Renegade όταν ενεργοποιείται σημαίνει συναγερμό στα αεροδρόμια Λήμνου, Σκύρου, Αγχιάλου, Τανάγρας ή της Σούδας, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το αεροσκάφος που έχει θεωρηθεί ως απειλή.

Όπως εξηγεί ο Ευάγγελος Γεωργούσης, Αντιπτέραρχος, Ιπτάμενος Ε. Α, είναι τα αεροσκάφη επιφυλακης που χρησιμοποιούνται για κάθε επικίνδυνο ίχνος που εμφανίζεται στο FIR Αθηνών και δεν ακούει τους κανόνες. 

Τα δυο μαχητικά πλησιάζουν το πολιτικό και είναι οπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος. 

Το ένα μένει πίσω για να έχει συνολική εικόνα της κατάστασης. Το δεύτερο πλησιάζει και κάνει από κοντά οπτικό έλεγχο για το εσωτερικό του αεροσκάφους.

Ο πιλότος αυτού του μαχητικού είναι που θα αναλάβει και τις συνεννοήσεις με το πλήρωμα εάν είναι αυτό εφικτό.

Υπάρχει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού των πιλότων των μαχητικών το κακό σενάριο. Όταν δηλαδή του πολιτικό αεροσκάφος είτε έχει καταληφθεί είτε έχει χαθεί ο έλεγχος. 

Τα πολεμικά καλούν τον κυβερνήτη να ακολουθήσει τις οδηγίες τους.

Αν δεν ανταποκριθεί ή εάν υπάρχουν τ9ομοκράτες που αρνούνται να συμμορφωθούν τότε λαμβάνουν θέσεις κατάρριψης.

Οι πιλότοι αναμένουν εντολές. 

Η εντολή για κατάρριψη έρχεται μόνο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
 
Στην Ελλάδα δεν είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται το πρωτόκολλο Renegade. 

Εκτός από την περίπτωση του Ήλιος υπήρξαν κι άλλα αεροσκάφη που αρχικά έμοιαζαν ύποπτα και χρειάστηκε να σηκωθούν μαχητικά για να τα συνοδεύσουν ευτυχώς όπως και στην περίπτωση του αεροσκάφους της Emirates υπήρξε αίσιο τέλος. 

Πηγή: skai.gr