Κλείσιμο

Ποιος είναι ο 30χρονος επιχειρηματίας της FTX που έχασε 16 δισ. δολάρια σε μία εβδομάδα - Μόλις 1$ η περιουσία του

Η βδομάδα ξεκίνησε πολύ καλά για τον Μπάνκμαν-Φριντ, που βρισκόταν σταθερά στη σφαίρα των δισεκατομμυριούχων, με εκτιμώμενη περιουσία άνω των 15 δισ. δολαρίων, ωστόσο, σήμερα ο ίδιος είδε την περιουσία του να ανέρχεται σε μόλις... 1 δολάριο.

Ο 30χρονος επιχειρηματίας Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, ο μέχρι πρότινος CEO του τρίτου μεγαλύτερου ανταλλακτήριου κρυπτονομισματων στον κόσμο FTX και γνωστός για την παροχή χρηματοοικονομικής βοήθειας σε εταιρείες του κλάδου που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, πλέον χρειάζεται ο ίδιος κάποιον να τον βοηθήσει. 

Η βδομάδα ξεκίνησε πολύ καλά για τον Μπάνκμαν-Φριντ, που βρισκόταν σταθερά στη σφαίρα των δισεκατομμυριούχων, με εκτιμώμενη περιουσία άνω των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaire Index. Ωστόσο, μετά την κατάρρευση του FTX ο ίδιος είδε την περιουσία του να ανέρχεται σε μόλις... 1 δολάριο. 

Η εταιρεία του ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ότι κατέθεσε αίτηση πτώχευσης για το Κεφάλαιο 11 στις ΗΠΑ ενώ ο ίδιος παραιτήθηκε από CEO.

Μέσα σε μία μόλις εβδομάδα η αξία του FTX είναι πλέον μηδενική, καθώς οι αναλυτές έχουν ήδη προεξοφλήσει την αναστολή της λειτουργίας του. Ο ίδιος δε ο Μπάνκμαν πήρε όλη την ευθύνη για την κατάρρευση της εταιρείας του.

Τον περασμένο Ιανουαρίου, η κεφαλαιοποίηση της αμερικανικής εταιρείας ξεπερνούσε τα 8 δισ. δολάρια. Πλέον όμως η περιουσία του είναι σχεδόν μηδενική. Μάλιστα, κάποια στιγμή είχε αγγίξει ακόμη και το ποσό των 26 δισ. δολαρίων, κάτι που «μεταφράζεται» σε μία από τις μεγαλύτερες και ταχύτερες απώλειες χρημάτων των τελευταίων πολλών ετών.

Πώς έφτασε όμως μέχρι εκεί; Για τον Μπάκμαν τα δύσκολα ξεκίνησαν πριν λίγες ημέρες, όταν η Binance -Νο.1 ανταλλακτηρίου παγκοσμίως και επενδυτή του FTX- άρχισε να ρευστοποιήσει όλα τα assets που διατηρούσε στο αμερικανικό ανταλλακτήριο. Αυτό,πυροδότησε με τη σειρά του  μπαράζ εκροών κεφαλαίων. Αποτέλεσμα ήταν το έλλειμμα φερεγγυότητας να αναγκάσει άπαντες να σηκώσουν τα χρήματά τους, υπό τον φόβο κατάρρευσης. 

Πλέον, νέος CEO στον όμιλο διορίστηκε ο John J. Ray III,  νέος διευθύνων σύμβουλος και υπόσχεται να διεξάγει τη διαδικασία πτώχευσης με «επιμέλεια, πληρότητα και διαφάνεια».

Πηγή: skai.gr