Financial Times: Έρευνα του State Department για πιθανή σύγκρουση στην Ταϊβάν - Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Ευρώπη

Λίγα 24ωρα νωρίτερα, ο Σι Τζινπίνγκ είχε θέσει τα κινεζικά στρατεύματα σε καθεστώς αυξημένης πολεμικής προετοιμασίας - Για παγκόσμιο οικονομικό σοκ, κάνει λόγο η Ουάσινγκτον - Η έκθεση έχει διαβιβαστεί στην Κομισιόν και σε Ευρωπαίους αξιωματούχους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ

Τα προηγούμενα 24ωρα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έθεσε τα στρατεύματα της χώρας του σε αυξημένο καθεστώς προετοιμασίας «για κάθε πόλεμο», σημαίνοντας συναγερμό στην παγκόσμια κοινότητα και ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο στόχος του Πεκίνου δεν είναι άλλος από την Ταϊβάν, την οποία θεωρεί κινεζικό έδαφος και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δεχθεί την εμπλοκή, καθ' οιονδήποτε τρόπο, της Ουάσινγκτον στην περιοχή. Σήμερα, οι Financial Times αποκαλύπτουν ότι οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Ευρώπη για μία πιθανή στρατιωτική σύγκρουση στην Ταϊβάν, κάνοντας λόγο για «παγκόσμιο οικονομικό σοκ».

Όπως γράφουν οι FT, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μοιράστηκε έρευνα με εταίρους και συμμάχους για έναν πιθανό κινεζικό αποκλεισμό της Ταϊβάν, ο οποίος θα προκαλούσε οικονομική ζημιά 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων». Τα δεδομένα βασίζονται σε έκθεση της ερευνητικής εταιρείας Rhodium Group.

FT

Η προειδοποίηση διαβιβάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε Ευρωπαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους, καθώς οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους αρχίζουν να εξετάζουν πώς θα μπορούσαν να αποφασίσουν κυρώσεις κατά της Κίνας, σε περίπτωση στρατιωτικής ενέργειας κατά της Ταϊβάν. Η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί την έκθεση για να τονίσει στις ευρωπαϊκές χώρες ότι η σύγκρουση στην Ταϊβάν θα έχει σοβαρές συνέπειες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν ξεκινήσει συνομιλίες για το πώς να προετοιμαστούν για μια πιθανή σύγκρουση για την Ταϊβάν. 
Ορισμένοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η προετοιμασία σχεδίων έκτακτης ανάγκης και η δημοσιοποίησή τους θα μπορούσε να είναι μέρος μιας στρατηγικής για τον περιορισμό της Κίνας.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν επίσης το παράδειγμα του πολέμου στην Ουκρανία για να τονίσουν την ανάγκη να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση. Εκπρόσωπος των ΗΠΑ είπε ότι η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν.

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ συνέκρινε τη διάδοση της έκθεσης με μια κίνηση των ΗΠΑ πέρυσι να διαδώσουν πληροφορίες σχετικά με τη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία, όταν ορισμένες πρωτεύουσες της ΕΕ απέρριψαν την ιδέα μιας εισβολής.

Με άλλα λόγια, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ζήτησε να ληφθεί σοβαρά υπόψιν το ενδεχόμενο μία πολεμικής σύρραξης στην Ταϊβάν και να μην επαναληφθεί το λάθος με τη Ρωσία, η οποία τελικά επιβεβαίωσε την Ουάσινγκτον, εισβάλοντας στην Ουκρανία.

Πηγή: skai.gr