"Ποια νομίζετε ότι είμαι;": Διάσημες ατάκες της βασίλισσας Ελισάβετ που έγραψαν ιστορία

Έκανε την κοινοτοπία τέχνη, όμως ορισμένες δηλώσεις της θα μείνουν στην ιστορία. 

Έκανε την κοινοτοπία τέχνη, όμως ορισμένες δηλώσεις της θα μείνουν στην ιστορία. Ιδού ορισμένες διάσημες ρήσεις της βασίλισσας Ελισάβετ:

Αφοσίωση στο στέμμα

«Δηλώνω ενώπιόν σας ότι όλη μου η ζωή, είτε είναι μακρά είτε σύντομη, θα είναι αφιερωμένη στην υπηρεσία σας». Η δέσμευση που ανέλαβε απέναντι στην Κοινοπολιτεία η τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, σε ηλικία 21 ετών, σε μια ραδιοφωνική ομιλία της από το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.

«Θα προσπαθήσω να είμαι άξια της εμπιστοσύνης σας σε όλη τη διάρκεια του βίου μου και με όλη μου την καρδιά». Η υπόσχεση που έδωσε η νέα βασίλισσα Ελισάβετ με την ευκαιρία της στέψης της, το 1953.

«Για όλη μας τη ζωή;» Η ερώτηση που έκανε η 10χρονη Ελισάβετ στην γκουβερνάντα της, όταν έμαθε ότι η οικογένειά της θα μετακόμιζε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ επειδή ο πατέρας της έγινε βασιλιάς, το 1936.

«Μολονότι δεν έχω παραστεί σε όλες τις εκδηλώσεις αυτοπροσώπως, η καρδιά μου είναι μαζί σας. Και είμαι αποφασισμένη να σας υπηρετήσω όσο καλύτερα μπορώ, με τη στήριξη της οικογένειάς μου». Η διαβεβαίωσή της σε μια επιστολή προς τους Βρετανούς, στις 5 Ιουνίου 2022, με την ευκαιρία των εορτασμών για τα 70 χρόνια της βασιλείας της.

Κρίσεις

«Το 1992 δεν είναι μια χρονιά την οποία θα σκέφτομαι με ευχαρίστηση. Για να επαναλάβω τα λόγια ενός από τους αξιότιμους βασιλικούς αλληλογράφους μου, αποδείχτηκε ότι ήταν annus horribilis (φρικτή χρονιά στα λατινικά)». Απόσπασμα του χριστουγεννιάτικου μηνύματός της, έπειτα από μια χρονιά που σημαδεύτηκε από το διαζύγιο τριών παιδιών της και μια πυρκαγιά στο κάστρο του Γουίνδσορ.

«Κανείς από αυτούς που γνώρισαν την Νταϊάνα δεν θα την ξεχάσει ποτέ. Εκατομμύρια άλλοι που δεν την συνάντησαν ποτέ αλλά είχαν την εντύπωση ότι την γνώριζαν, θα την θυμούνται. Από την πλευρά μου, πιστεύω ότι μπορούμε να πάρουμε μαθήματα από τη ζωή της και τις εκπληκτικές και συγκινητικές αντιδράσεις που προκάλεσε ο θάνατός της». Η ανακοίνωση της βασίλισσας, μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε ότι καθυστέρησε να αντιδράσει μετά τον θάνατο της πριγκίπισσας σε τροχαίο δυστύχημα στο Παρίσι, το 1997.

«Τίποτα απ’ όσα θα μπορούσαμε να πούμε δεν μπορεί να βάλει τέλος στην αγωνία και την οδύνη αυτών των στιγμών. Η θλίψη είναι το τίμημα που πληρώνουμε για την αγάπη». Απόσπασμα του μηνύματός της σε μια λειτουργία στη Νέα Υόρκη μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

«Πρέπει να βρούμε παρηγοριά σκεπτόμενοι ότι, αν και θα πρέπει ακόμη να υπομείνουμε πολλά, θα έρθουν καλύτερες ημέρες. Θα βρεθούμε και πάλι με τους φίλους μας, με τις οικογένειές μας, θα ξανασυναντηθούμε». Τηλεοπτικό διάγγελμα, τον Απρίλιο του 2020, για να καθησυχάσει το έθνος κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας της Covid-19.

Αστεϊσμοί

«Τι κάνετε εσείς εδώ;» Η ερώτηση της βασίλισσας όταν ξύπνησε στην κρεβατοκάμαρά της στο Μπάκιγχαμ, στις 9 Ιουλίου 1982 και βρήκε μπροστά την τον εισβολέα Μάικλ Φέιγκαν.

«Λιγότερη κλάση; Ποια πιστεύετε ότι είμαι;» Η απάντηση της βασίλισσας στην Άννι Λέιμποβιτς, όταν η διάσημη φωτογράφος της πρότεινε να βγάλει το στέμμα για μια φωτογραφία.

«Καλησπέρα σας, κύριε Μποντ». Η ατάκα της βασίλισσας στον ηθοποιό Ντάνιελ Κρεγκ, σε μια παρωδία των ταινιών «007» που προβλήθηκε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, το 2012.

Μακροβιότητα

«Ε λοιπόν, είμαι ακόμα ζωντανή». Η απάντησή της στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας, Μάρτιν ΜακΓκίνες, όταν εκείνος την ρώτησε πώς είναι, σε μια συνάντησή τους το 2016.

«Δεν ήταν μια κατάσταση την οποία λαχταρούσα ποτέ. Αναπόφευκτα, μια μακρά ζωή μπορεί να έχει πολλά ορόσημα και η δική μου δεν αποτελεί εξαίρεση». Για το γεγονός ότι το 2015 έγινε η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου, σπάζοντας το ρεκόρ της βασίλισσας Βικτορίας.

«Κανείς μας δεν θα ζήσει αιώνια». Δήλωση στους ηγέτες που συμμετείχαν στην COP26 τον Νοέμβριο του 2021. Η Ελισάβετ ακύρωσε την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή της, κατόπιν συμβουλής των γιατρών της.

Κλίμα

«Είναι πραγματικά εκνευριστικό όταν μιλάνε αλλά δεν πράττουν». Κριτική στους ηγέτες λίγο πριν από την COP26, ένα σχόλιο που ακούστηκε επειδή έμεινε ανοιχτό κατά λάθος το μικρόφωνό της στο Κοινοβούλιο της Ουαλίας.

«Η ιστορία έδειξε πως όταν τα έθνη ενώνονται για έναν κοινό σκοπό, επιτρέπεται να ελπίζουμε (…) Πολλοί ελπίζουν ότι η κληρονομιά αυτής της συνόδου θα σας περιγράψει ως τους ηγέτες που δεν άφησαν να χαθεί η ευκαιρία και ανταποκρίθηκαν στην έκκληση των μελλοντικών γενεών» - Βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς τους ηγέτες της COP26.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ